Bekijk het origineel

Overeenstemming over Ethiopische asielzoeker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overeenstemming over Ethiopische asielzoeker

Komende drie jaar 800 mensen terug

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft met Ethiopië overeenstemming bereikt over de terugkeer van uitgeprocedeerde Ethiopische asielzoekers. De komende drie jaar gaan er tussen de 700 en 900 Ethiopiërs terug naar hun eigen land. Dat hebben minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Schmitz (Justitie) gisteren aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Ontwikkelingssamenwerking trekt 14 miljoen gulden uit om de mensen te helpen in hun vaderland een best aan op te bouwen. Justitie betaalt de kost en voor onder meer de reis, informatie en trainingen die de Ethiopiërs ter voorbereiding van hun terugkeer kunnen volgen.

De afspraken staat in een samenwerkingsprotocol tussen de Ethiopische en Nederlandse regering. Schmitz was vorige week aanwezig bij de ondertekening hiervan in Addis Abeba. In het protocol verklaart Ethiopië zich bereid meete werken aan de terugkeer van de afgewezen asielzoekers. In het document staan ook de financiële mogelijkheden die Nederland biedt.

Uniek

De Nederlandse regering wil ook met Eritrea en Angola een dergelijke overeenkomst afsluiten. De onderhandelingen hierover met deze twee Afrikaanse landen zijn nog gaande.

Het kabinet is van plan bij gebleken succes van dit voor Europa unieke experiment de regehng ook toe te passen op uitgeprocedeerde asielzoekers uit andere landen. Het gaat dan om landen die geringe bereidheid tonen om uitgeprocedeerden terug te nemen, donder die bereidheid is verwijdering uit Nederland „technisch” moeilijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Overeenstemming over Ethiopische asielzoeker

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken