Bekijk het origineel

„Sancties sein voor oorlog in Angola”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Sancties sein voor oorlog in Angola”

Unita hekelt strafmaatregelen VN

2 minuten leestijd

LISSABON/NEW YORK (RTR/ANP) - „De VN geven met hun sancties tegen Unita de Angolese regering groen licht om een oorlog te beginnen”. En woordvoerder van de vroegere rebellenbeweging in Angola heeft dat gisteren in Lissabon verklaard. Unita beheerst nog steeds 70 procent van Angola.

De VN willen Unita met de sancties dwingen het vredesakkoord Van Lusaka uit 1994 na te komen. „Maar de Angolese regering is zelf nog geen 20 procent nagekomen van haar verplichtingen krachtens het akkoord. De sancties zullen haar alleen maar bewegen tot nieuwe offensieven tegen Unita”, aldus de woordvoerder.

De regering wordt geleid door de vroeger marxistische MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola). Die voerde twintig jaar strijd tegen Unita (Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola). Unita werkt volgens de internationale gemeenschap onvoldoende mee aan het herstel van het centrale gezag in Luanda, zoals was afgesproken in het akkoord van Lusaka.

De MPLA-regering nam eerder dit jaar wel enkele Unita-ministers in het kabinet op, maar de eenheid in het land bestaat vooralsnog enkel op papier. Luanda wil krachtens het akkoord het staatsgezag over het hele land vestigen, maar Unita vreest dat ze dan de inkomsten uit de diamantwinning verliest.

Diamantmijnen

De donderdag door de VN-Veilighidsraad afgekondigde sancties tegen Unita gaan op 30 september in, „als zij blijft weigeren samen te werken met de regeringspai’tij in het land”. Voornaamste van de strafmaatregelen is een vliegverbod van en naar het gebied dat nog door de Unita wordt beheerst. Dat verbod moet een slag toebrengen aan Unita’s winst uit de diamantmijnen in het noordoosten van Angola, het domein van Unita-leider Savimbi. In 1993 legden de VN Unita een olie- en wapenembargo op, maar dat sorteerde geen effect.

De Veiligheidsraad eiste donderdag in een resolutie dat Unita haar troepen demilitariseert, opgave doet van het nog bewapende Unita-personeel en haar radiozender Vorgan in een „neutraal” station verandert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

„Sancties sein voor oorlog in Angola”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken