Bekijk het origineel

Sinn Fein naar besprekingen over N-Ierland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sinn Fein naar besprekingen over N-Ierland

Uitnodiging Londen aanvaard

3 minuten leestijd

BELFAST (AFP/RTR/DPA) - De Britse regering heeft gisteren een historische stap gezet, door de politieke vleugel van de terreurorganisatie IRA, Sinn Fein, uit te nodigen voor de onderhandelingen en voorbesprekingen over de toekomst van Noord-Ierland. De belangrijkste onderhandelaar van Sinn Fein, Martin McGuinness, heeft de uitnodigingen voor 9 en 15 september aanvaard.

De protestantse Unionisten reageerden terughoudend op het nieuws. De Ierse regering is verheugd over de ontwikkeling.

Minister Mowlam (Noord-Ierse Zaken) zei op een persconferentie in Belfast dat de uitnodiging mogelijk was geworden doordat de op 19 juli hernieuwde wapenstilstand van het Ierse Republikeinse Leger als „ondubbelzinnig” kan worden beoordeeld. „Ik weet dat de weg die voor ons ligt niet gemakkelijk zal zijn. Maar ik ga ervan uit dat het al een belangrijke stap vooruit is als de belangrijke gesprekken beginnen”, aldus de Britse minister. Zij benadrukte dat Sinn Fein wel het principe van afzien van geweld moet onderschrijven, waarvan de voorzitter van de onderhandelingen, de voormalige Amerikaanse senator George Mitchell, uitgaat.

De regering-Blair ziet af van de eis van de vorige Britse regering dat de IRA zich moet ontwapenen voordat Sinn Fein mag meedoen aan de bespre kingen. Mowlam zei gisteren dat ze niet gelooft dat de IRA op korte termijn wapens en springstoffen zal inleveren. Maar parallel aan de onderhandelingen kan er volgens haar wel over worden gesproken, in het kader van de ontwapeningscommissie die begin deze week werd opgericht.

Solide bestand

Eerder gisteren verklaarde minister Mowlam al tevreden te zijn met het solide bestand van de IRA. Alles wijst erop dat de organisatie daadwerkelijk vanaf 20 juh haar activiteiten heeft gestaakt, door een bestand uit augustus 1994 te hernieuwen, verklaarde ze.

De IRA is een nationalistische terreurbeweging die Noord-Ierland bij de Ierse Republiek wil voegen. Sinn Fein kiest voor een politieke weg om dit doel te bereiken.

De protestantse meerderheid in de provincie wil de band met het Verenigd Koninkrijk niet verbreken en zij noemen zich daarom unionisten. Énkele partijen van de unionisten willen vooralsnog niet deelnemen aan onderhandelingen met Sinn Fein. Zij eisen dat de IRA eerst zijn wapens inlevert.

Mowlam deed een nadrukkelijk beroep op David Trimble, de leider van de machtigste protestantse partij, de Ulster Unionist Party (UUP), zich op de toekomst te richten en naar de conferentietafel te komen. Trimble heeft de afgelopen dagen kritiek geuit op de voorbereidingen voor de onderhandelingen. Hij vindt dat er eerst iets afgesproken moet worden over de grote wapenvoorraden die de IRA op diverse plaatsen heeft opgeslagen. De kleinere unionistische partijen DUP en UKU hebben al laten weten niet te willen meedoen aan de besprekingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Sinn Fein naar besprekingen over N-Ierland

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken