Bekijk het origineel

Onmacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onmacht

3 minuten leestijd

„Maar zijn wij alzo verdorven dat wij ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad? Antw.: Ja wij; tenzij dan dat wij door de Geest Gods wedergeboren worden".

Cat. zondag 3, vr. en antw. 8

Wanneer een mens niet onkundig is van deze waarheid, dan heeft hij bij ondervinding geleerd dat hij niet alleen ellendig is en schuldig staat aan veel zonden. Hij weet dan ook dat hij zodanig bedorven Is dat hij onbekwaam is om iets wat geestelijk goed is te kunnen doen, en geneigd is tot alle kwaad. Hij kan over zijn ellende niet recht treuren, noch de zonden haten en zich bekeren. Hij kan uit zichzelf niet waarlijk in Christus geloven, hij kan Zijn dierbaarheid niet eens zien. Ja, de mens is van nature zo ellendig dat het voor hem onmogelijk Is zich uit die ellendestaat op te richten. Hij moet daar noodzakelijk in blijven, totdat het de Heere behaagt hem er naar de rijkdom van Zijn genade uit te verlossen.

Zolang dit voorgaande maar een blote beschouwende kennis is, wordt de mens daar door niet verootmoedigd, noch aangezet om naar hulp en verlossing uit te zien. Maar wanneer de mens door de verlichting van de Heilige Geest zijn ellende, zijn onmacht innerlijk en bevindelijk kent, zo ontroert het hem en wordt hij verslagen in zijn hart. Dan vallen zijn hoogten neer en wordt hij laag en klein in zichzelf. Die kennis laat de mens niet leeg, maar maakt hem werkzaam, doch niet in eigen kracht. In het gevoel van zijn machteloosheid ziet hij nederig uit naar de Heere Jezus om van Hem geholpen te worden. Dan ligt hij als een arme, die zich nergens mee kan helpen, aan de voeten van die dierbare Heiland.

Jesajas Hlllenlus, pred. te Drachten

(De mensch beschouwt, 1751)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Onmacht

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken