Bekijk het origineel

Zalm wil dat ouderen langer doorwerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zalm wil dat ouderen langer doorwerken

„Senioren nieuwe doelgroep kabinetsbeleid”

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Zalm van financiën vindt dat ouderen langer moeten blijven werken Gebeurt dat niet, dan worden de collectieve voorzieningen onbetaalbaar als straks de vergrijzing toeslaat Het kabinet komt op Prinsjesdag met een aantal concrete maatregelen om de participatie van ouderen te bevorderen.

De VVD-bewindsman zei dit gisteravond tijdens een bijeenkomst van de afdeling Amsterdam van zijn partij. Zalm kon nog niet in detail op de kabinetsmaatregelen ingaan. Maar hij liet doorschemeren dat de overheid er onder meer voor wil zorgen dat ouderen hun kennis kunnen blijven bijspijkeren om hun blijvende participatie mogelijk te maken. Zalm zei ook dat het kabinet het terugdringen van de vut overweegt. Via pensioenregelingen zou eveneens gestimuleerd moeten worden dat mensen langer doorwerken.

Volgens Zalm is de afgelopen jaren een flinke „inhaalslag” gemaakt om meer vrouwen, jongeren en allochtonen aan het werk te krijgen. „Ouderen vormen de volgende grote groep waaraan we moeten werken”, aldus de minister. Hij wees erop dat van de groep tussen de 55 en de 60 jaar nog maar 40 procent werkt. Bij de categorie boven de 60 is dat nog maar 10 procent. „Maar in het kabinet zitten toch ook drie mensen van rond de 65 en die hobbelen toch ook nog aardig mee”, grapte Zalm. .

„Cultuuromslag”

De minister meent dat er een „cultuuromslag” nodig is om ouderen langer te laten werken. Dat geldt zowel voor werkgevers als werknemers. De tijd dat bedrijven „ouderen inruilen voor jongeren” is volgens Zalm „echt voorbij”. Ook het schuldgevoel dat oudere werknemers soms hebben omdat ze hun plaats niet afstaan aan een jongere, moet verdwijnen. „Ouderen moeten zich geen misdadiger voelen omdat ze door hun aanblijven jongeren van brood zouden beroven”.

Zalm waarschuwde gisteravond ook voor een „euforische stemming” over de gunstige ontwikkeling van de Ne derlandse economie. Ook in het volgende regeerakkoord zal weer bezuinigd moeten worden om de overheidsfinanciën verder te saneren en de werkgelegenheid te bevorderen, aldus Zalm.

Zalm rekende voor dat een volgend kabinet bij een economische groei van’ 2 procent 25 miljard aan financiële ruimte zal hebben. Maar 19 miljard daarvan is „al weg door een toenam van de collectieve lasten. Er blijft dus maar 6 miljard over voor vrije keuzen op het terrein van de lastenveriichting, tekortreductie en nieuwe prioriteiten. Die marge is buitengewoon klein”.

Waarschuwing

De bewindsmah waarschuwde voor de fout die eind jaren tachtig is gemaakt. Toen was er sprake van een forse economische groei van 4 a 4,5 procent. „Daarna kwam er een dip en moest de overheid gaan bezuinigen, terwijl de pohtieke partijen in hun programma’s alleen maar extra uitgaven hadden gepropageerd. We moeten rustig en zorgvuldig blijven en niet gekker doen dan beslist nodig is”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zalm wil dat ouderen langer doorwerken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken