Bekijk het origineel

Zeeland krijgt geld van ontwikkelingsland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeeland krijgt geld van ontwikkelingsland

2 minuten leestijd

MIDDELBURG (ANP) - Het lijkt de omgekeerde wereld: een ontwildcelingsland dat geld uittrekt voor een project in een welvarend land. Landbouwminister Dasho Wangchuck van het Aziatische land Bhutan overhandigt morgen evenwel 100.000 Amerikaanse dollar aan de commissaris van de Koningin in Zeeland.

Het geld is bestemd voor een project van de stichting Zeeuwse Vlegel, die de teelt en verwerking van milieuvriendelijke gewassen stimuleert. De gift uit Bhutan vloeit voort uit afspraken die minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking enkele jaren geleden maakte met Costa Rica, Benin en Bhutan. Die landen krijgen geld voor duurzame ontwikkeling, onder de voorwaarde dat zij een project in Nederland uitkiezen waar een klein deel van dat geld naar terugvloeit.

Pronk wil de eenrichtingsrelatie tussen Nederland en ontwikkelingslanden doorbreken, door de betreffende landen kritisch te laten meekijken naar de ontwikkelingen in Nederland.

Bhutan heeft gekozen voor een project van de Zeeuwse Vlegel om ziekteresistente tarwerassen die dreigen te verdwijnen, gemakkelijker verkrijgbaar te maken.

Milieuvriendelijk

Volgens J. Koeman van de stichting zijn de boeren in Bhutan niet zozeer geïnteresseerd in de resultaten van het project -het land kent een traditionele, milieuvriendelijke landbouwmaar meer in de wijze waarop een dergelijk project wordt uitgevoerd. De Zeeuwse Vlegel zal Bhutan regelmatig rapporteren over de voortgang van het project. Een afvaardiging uit het ontwikkelingsland komt uiteindelijk naar Zeeland om de resultaten te bespreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zeeland krijgt geld van ontwikkelingsland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken