Bekijk het origineel

„Illegalen onder slechte condities opgesloten”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Illegalen onder slechte condities opgesloten”

Jaarverslag Europees antimartelcomité

2 minuten leestijd

STRAATSBURG (DPA/AFP) - In een aantal Europese landen worden illegale buitenlanders op mensonwaardige wijze opgesloten in politiebureaus en gevangenissen zonder dat zij schuldig zijn aan strafl)are feiten. Dit zegt het Europese comité ter voorkoming van marteling in zijn jaarverslag over 1996.

Het vindt dat de. lidstaten van de Raad van Europa speciale detentiecentra voor buitenlanders moeten inrichten, waar zij normale contacten kunnen onderhouden met advocaten, familieleden en hulporganisaties.

Het comité noemt het „absoluut onaanvaardbaar” dat bij buitenlanders die op het punt staan te worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, „fysiek geweld wordt gebruikt om hen te dwingen aan boord te gaan van een transportmiddel of om hen te straffen als ze dat weigeren”.

Het comité is een onderdeel van de Raad van Europa, die toeziet op democratie en handhaving van de mensenrechten door in de veertig Europese lidsta t jketen.stadHet zegt uit verschillende landen etonrustbarendeals meldingen te hebben PAontvangen waarin sprake is van slaan en knevelen van gevangenen en van het toedienen van kalmerende middelen.

Bij werkbezoeken aan een tiental landen vorig jaar is het comité gebleken dat detentieruimten waarin buitenlanders bij binnenkomst in een land terechtkomen, heel vaak inadequaat zijn, „zeker voor langer verblijf’. In verschillende gevallen hebben onderzoekers van het comité waargenomen dat mensen gedurende een aantal dagen werden vastgehouden in hallen van luchthavens, zonder bed, zonder hun bagage en zonder toegang tot sanitaire „ voorzieningen.

Martelpraktijken

Het comité noemt in zijn rapporten landen alleen met name als die ermee instemmen. Een uitzondering op deze regel maakt het in het jaarverslag voor Turkije, omdat dat op geen enkele wijze tegemoet is gekomen aan de eisen van het comité om een eind te maken aan martelpraktijken en het gebruik van geweld door de politie. Experts van het comité brachten vorig jaar twee verrassingsbezoeken aan Turkije. Het comité gaat nauw samenwerken met de Turkse autoriteiten, in de hoop dat die „ingrijpende maatregelen nemen om een halt toe te roepen aan de martelpraktijken en zware mishandelingen door de politie”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Illegalen onder slechte condities opgesloten”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken