Bekijk het origineel

Recht op vrijstellingen na volgen EH-basisjaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Recht op vrijstellingen na volgen EH-basisjaar

Nieuwe vereniging voor oud-leerlingen en -docenten

3 minuten leestijd

AMERSFOORT - Studenten die het basisjaar van de Evangelische Hogeschool (EH) hebben afgerond, krijgen volgend jaar voor het eerst officieel bij een aantal studies vrijstelling voor bepaalde vakken. Dr. H. Bos, directeur onderwijs en wetenschap, verwacht dat 20 tot 25 procent van de studenten hiervan profijt heeft.

Met dit nieuws kon hij gisteravond tijdens de opening van het academisch jaar van de EH de 122 nieuwe studenten blij maken. Om welke studies het precies gaat, wil Bos nog niet zeggen. „Vrijdag komt dit onderwerp aan de orde in het bestuur. Het is de verwachting dat het dan rondkomt. Waarschijnlijk wordt het een hamerstuk. Wat ik al wel kan zeggen, is dat het om theologisch gerichte opleidingen gaat en hbo-scholen van christelijke signatuur”.

Geheel nieuw is het niet dat basisjaarstudenten in hun vervolgopleiding vrijstelling krijgen voor een vak dat ze op de EH al hebben gehad. Tot nu tostond er echter niets ovef op papier. „Ik heb toch liever dat het officieel is geregeld. Dan kan ik het de studenten meedelen”, zegt Bos.

Met spanning heeft de directie de aanmeldingen afgewacht. De studenten krijgen geen studiefinanciering en de ouders geen kinderbijslag. „Dit jaar hebben we ook het collegegeld moeten verhogen, omdat we rood stonden bij de bank. Het geeft ons heel grote dankbaarheid dat zo veel jongeren zich hebben aangemeld”. Vorig jaar meldden zich 143 kandidaten, het jaar daarvoor 126.

Zwaarte

Niet alleen de financiën kunnen een drempel vormen. De EH heeft in de voorlichting „Jiet serieuze meer benadrukt”, aldus Bos. „In het verleden hebben we dat wel eens te weinig gedaan. Bij de toelating vragen we nu ook meer naar het idee dat de studenten over de zwaarte van de opleiding hebben. Onderschatten ze die, dan volgt er een gesprek. Vroeger legden we meer de nadrak op de motivatie”.

Nu de toelatingseisen zwaarder zijn, hoopt Bos dat het aantal studenten dat na een jaar met diploma vertrekt, toeneemt. „Vorig jaar was dat 60 procent. Onacceptabel laag. Dat moet dit jaar minstens 80, 85 procent zijn. Minstens, hoort u”.

Om het contact met oud-EH-leerlingen en -docenten niet te verhezen, is besloten tot oprichting van een vereniging voor deze groep. Verder gaat de hogeschool zich dit cursusjaar op Internet profileren.

Realiteit

Bestuurslid, prof. dr. J. Koerts liet de aanwezigen gisteren „de sfeer meeproeven van wat de studenten dit jaar zullen leren”. Hij spitste zich aan de hand van een artikel van Einstein toe op het verschil tussen beeld en werkelijkheid in het christendom. „Alleen het idee van een God is al genoeg, zo luidt de aanval in deze tijd ook vaak. Maar dat is natuurlijk niet waar. God is absolute reahteit”.

Namens de raad van toezicht en advies wenste mevrouw drs. A. B. F. Hoek- van Kooten de studenten een goed jaar toe. Zij wees hen op de drie Iceuzes van het leven waar zij voor stonden. -Geloofs-, beroeps- en partnerkeuze. „Het zijn keuzes waar je het de rest van je leven waarschijnlijk mee moet doen en waar je hopelijk op je tachtigste nog van geniet”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Recht op vrijstellingen na volgen EH-basisjaar

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken