Bekijk het origineel

Oude Kerk Delft gaat twee jaar dicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oude Kerk Delft gaat twee jaar dicht

Restauratie van 8 miljoen duurt halfjaar langer

3 minuten leestijd

DELFT - De Oude Kerk in Delft krijgt een nieuwe ‘jas’. De restauratie van het meer dan zeven eeuwen oude kerkgebouw van de hervormde gemeente ging gisteren officieel van start De kosten worden begroot op zo’n 8 miljoen gulden en volgens planning kunnen in september 1999 weer erediensten in het gebouw worden gehouden.

Dat de oudste Iserk van de prinsenstad aan een opknapbeurt toe is, staat buiten kijf. Reeds in 1987 werd doqj; het in restauraties gespecialiseerde architectenbureau Van Hoogevest in Amersfoort een begroting opgesteld voor een -toen al- noodzakelijk geachte restauratie. Ondanks herhaald aandringen van de kerkvoogdij bij Rijk en gemeente om snel met de herstelwerkzaamheden te mogen starten, werd geen geld beschikbaar gesteld en raakte het kerkgebouw verder achterop.

Restauratie

Vorig jaar werd duidelijk dat er diverse subsidies zouden loskomen. De hervormde gemeente startte vervolgens wervingsacties om het ontbrekende geld bijeen te krijgen. Van het begrote bedrag van 8 miljoen gulden komt 5 miljoen in aanmerking voor subsidie; de ontbrekende 3 miljoen moet door de kerk worden bijeengebracht.

Voorzitter C. van den Berg van het college van kerkvoogden benadrukte dat het behouden van de oude binnenstadskerken voor de protestants-christelijke erediensten hoge prioriteit heeft. „Als deze kerken worden opgeofferd aan de maatschappij waar voor God geen plaats is, dan gaat de secularisatie nog sneller. Aan het behoud van de kerk hechten we veel waarde”.

De restauratie wordt uitgevoerd onder supervisie van architectenbureau Van Hoogevest door het Delftse aannemersbedrijf Huurman, en de firma Jobse uit Middelburg voor met name het dak en de loodgieterswerkzaamheden.

Ambachtelijk

Ir. J. van den Tol, voorzitter van de restauratiecommissie, toonde tijdens een rondgang de ernst van de situatie. De Oude Kerk is op veel plaatsen aangetast door inwerkend vocht van boven, van beneden en van binnen. „De l’estauratie blijft een ambachtelijk gebeuren, maar sommige materialen worden aangepast”, aldus Van den Tol. Smeedijzer wordt vervangen door brons, in plaats van lood voor goten en hemelwaterafvoeren wordt koper gebruikt en voor de koperen haken voor de dakleien wordt roestvrij staal het alternatief

Volgens directeur C. van der Salm van Huurman duurt de restauratie een halfjaar langer dan de twee jaar waar oorspronkelijk rekening mee werd gehouden. Gedurende die periode kunnen geen erediensten worden gehouden. Toeristen kunnen wellicht wel eerder de kerk, met de graftomben van de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp, bezoeken.

De noodzakelijkste werkzaamheden betreffen de goten, afvoeren en de daken. Daarnaast wordt veel stucwerk vernieuwd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een zoutbestendig stucsysteem. Het beschermen van de glas-inloodramen door bijvoorbeeld voorzetglazen maakt geen deel uit van de restauratieplannen in verband met niet op te brengen -en niet gesubsidieerde- kosten. Wel is geld uitgetrokken voor het aanbrengen van moderne toilet- en keukenfaciliteiten en het vervangen van verlichting en verwarming. „We wensen architect en bouwers een goede en gezegende bouwtijd toe”, zo besloot ir. J. van den Tol.

T-shirtjes

De geldwervingscommissie van de hervormde gemeente’ heeft al menige actie georganiseerd. Ook zijn puzzles en T-shirts van de kerk en cd’s met muziek van de drie orgels in de Oude Kerk in de handel gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Oude Kerk Delft gaat twee jaar dicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken