Bekijk het origineel

Verzet Cambodja valt achter het front aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verzet Cambodja valt achter het front aan

2 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - Het Cambodjaanse verzet heeft gisteren een basis van het regeringsleger van Hun Sen achter hetftx)ntbfl O’Smach bij de Thaise grens aaievallen. Vanaf de Thaise grens waren rookwolken te zien die van de basis opstegen.

Vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok deed de verdreven Cambodjaanse copremier prins Norodom Ranariddh een oproep aan de internationale gemeenschap haar ambassadeurs uit PhnomPenh terug te roepen om de Cambodjaanse leider Hun Sen te dwingen over OTede te onderhandelen en vrije verkiezingen te houden. Ranariddh zei dat Hun Sen door het aanbod van koning Norodom Sihanouk om te bemiddelen tussen de strijdende partijen af te slaan, heeft laten zien dat hij de gewapende strijd verkiest. „Daarom vraag ik alle landen in de wereld hun ambassadeurs terug te roepen”, aldus Ranariddh.

De Verenigde Naties uitten hun verontwaardiging over de eis van Hun Sen dat VN-onderzoekers moeten vvorden vervangen die diens bewind hebben beschuldigd van het standrechtelijk exe cuteren van veertig mensen na zijn coup van 5 en 6 juli tegen copremier Ranariddh. „We staan niet toe dat regeringen het beleid van de Verenigde Naties bepalen”, zei Thomas Hammarberg, speciaal VN-afgezant voor de mensenrechten in Cambodja.

Na de coup zijn de militairen die Ranariddh trouw zijn gebleven door Hun Sens troepenrichtingThaise grens gedreven. Daar is de plaats O’Smach het belangrijkste laatste bolwerk van het verzet. Vele aanhangers van Ranariddh zijn naar het buitenland, de meesten naar Thailand, gevlucht omdat ze vreesden voor hun leven.

Verkiezingen

Hun Sen beloofde na de coup voor volgend jaar voorjaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar er heerst alom twijfel of deze wel eerlijk zullen verlopen. Ranariddh presenteerde daarom een plan om een eerlijke stemming mogelijk te maken. Hij wil onder meer de inzet van internationale vredessoldaten om de veiligheid van de pohtieke ballingen bij terugkeer in Cambodja te garanderen en deel te hemen aan de verkiezingen. .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Verzet Cambodja valt achter het front aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken