Bekijk het origineel

William lijkt nieuw doelwit voor pers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

William lijkt nieuw doelwit voor pers

Overlijden Diana komt op moment dat jonge prins volop in de puberteit zit

6 minuten leestijd

LONDEN - Hij is vijftien, zelcer 1,80 meter lang en lijkt op de zondag gestorven prinses Diana. Prins William, de tvfeede in de lijn van Britse troonopvolging, lijkt een ideale prooi voor de lenzen van de fotografen. Nu zijn moeder is overleden, zoeken zij een ander die de honger van het publiek naar koninklqk nieuws kan stillen.

Het leven is voor de jonge koning in wording nooit gemakkelijk geweest. Als schooljongen schoof William papieren zakdoekjes onder de deur van zijn moeders kamer. Hij hoorde haar huilen nadat Diana en Charles voor de zoveelste keer ruzie hadden gehad.

De bittere gevechten die zijn ouders na juni 1992 in de media over hun scheiding uitvochten, maakten van hem een onzekere jongen. Het ene moment deed hij alles om ieders aandacht te krijgen, het volgende moment zou hij bij wijze van spreken het liefst achter zijn moeders rokken wegkruipen.

Hoewel Diana altijd beweerd heeft dat zij haar kinderen een traumatische jeugd als de hare wilde besparen, heeft vooral William behoorlijk geleden onder de vijandigheden tussen zijn ouders. Zijn ruim twee jaar jongere broer, Harry, lijkt het hele gebeuren wat gemakkelijker te verwerken.

Zoals vaak na een scheiding, worden de kinderen speelbal tussen de twee ouders. Dit gold ook voor de Britse prinsen. Zij wilden geen partij kiezen. Hun ouders waren hen allebei even lief.

Als William en Harry bij hun moeder waren, werden ze overladen met knuffels, kussen en aandacht. Diana wilde hen zo laten merken dat ze van hun hield. Zij nam hen mee naar pretparken, at met hen bij McDonald’s en bezocht met hen daklozen. Zij maakte hen bekend met het leven buiten de paleismuren.

De gereserveerde prins Charles gaat op een heel andere manier om met zijn zoons. Hij heeft vaak geklaagd dat zijn ouders veel te afstandelijk tegenover hem waren, maar hij heeft het zelf ook moeilijk om zijn gevoelens tegenover zijn zoons te uiten. Hij vult de dagen die hij met zijn zoons doorbrengt op een heel andere manier dan Diana deed. De prins neemt ‘ze mee op jacht, gaat met hen vissen en wijst hen op hun- koninklijke plichten.

Puberteit

De dood van Diana komt op een moment waarop William, zoals elke 15-jarige, volop in de puberteit zit. Hij twijfelt aan zichzelf en vraagt zich af wat de zin van zijn leven is. Hoe hij de traumatische gebeurtenis die het overlijden van zijn moeder is, verwerkt, hangt voor een groot deel af van de manier waarop zijn omgeving daarmee omgaat. Van die reactie hangt af of William uit kan groeien tot een gelukkig mens en een succesvolle, moderne koning.

Er zijn al tekenen dat de Britse ko ninklijke familie vervalt in de oude gewoonte. De afgelopen dagen heeft zij zich onthouden van elke reactie en zij lijkt zich te verschuilen achter de muur van het protocol. Ook in de dagen van verdriet lijkt de plicht op de eerste plaats te komen. Zo nam Charles zijn zoons zondagmorgen, enkele uren na het overlijden van Diana, mee naar een kerkdienst waarin met geen woord over het gebeurde werd gerept.

Op zich hoeft de houding van de Britse koninklijke familie niet schadelijk te zijn voor de jonge prinsen. In de beslotenheid van het hof kunnen zij hun verdriet verwerken. Ook kan Charles hen troosten.

Dit neemt niét weg dat niemand ooit de plaats van Diana in het leven van William en Harry kan innemen. De prinsen verwachten mogelijk van prins Charles dat hij tegelijk vader en moeder voor hen zal zijn. Volgens de psychiater Dennis Friedman gisteren in de Guardian zal de prins het moeilijk vinden die rol te vervullen.

Friedman verwacht dat de prinsen het niet gemakkelijk zullen krijgen. Zij mogen als gevolg van Diana’s affectie voor hen zich meer bewust zijn van hun eigen gevoelens, dat geeft hun nog niet de psychologische wapenrusting die andere leden van de koninklijke familie hebben om de druk die hun status meebrengt aan te kunnen.

Afkeer

Vooral William blijkt een zeer gevoelige jongen. Hij houdt er niet van in de schijnwerpers te staan en haat fotografen. Die afkeer gaat zo ver, dat hij zijn ouders onlangs niet uitnodigde voor de ouderdag op zijn kostschool Eton. De prins dacht dat de perS dan wel weg zou blijven. Hij bereikte het tegendeel door zijn kindermeisje Tiggy Legge-Bourke uit te nodigen.

De prins heeft zijn aversie tegen de media ontwikkeld na het interview dat Diana twee jaar geleden aan de BBC gaf Daarin vertelde ze dat zij Charles ontrouw was geweest en dat hij nooit koning van Groot-Brittannië zou worden. Volgens Friedman beging Diana daarmee een grote fout richting haar kinderen. Zij liet het aan hen over om daaruit te concluderen wat zij wilden. „Ik denk niet dat William daarop was voorbereid en dat hij nadien de aan-dacht van de media storend en pijnlijk is gaan vinden”, aldus Friedman.

De pers heeft William tot nu toe re delijk met rust gelaten. Zijn ouders en zijn school hebben daar ook nauwlettend op toegezien. Natuurlijk hebben de tabloids de eerste vriendinnetjes van de prins al ontdekt. Zij hebben bericht over de partijtjes en disco’s die hij bezocht heeft. De aandacht voor de prins zal na het wegvallen van zijn moeder alleen maar toenemen.

Elizabeth

De koninklijke familie zal ongetwijfeld doen wat zij kan om William van buitensporige aandacht van de media te vrijwaren. Koningin Elizabeth bemoeit /.ich sinds de scheiding van Charles en Diana meer met zijn opvoeding. Als de koningin op Windsor is, gaat de jonge prins bij haar op de thee. De banden zullen nu nóg nauwer aangehaald worden. Elizabeth. zal benadrukken dat voor een prins de plicht boven alles gaat.

De toekomst zal uitwijzen in hoeverre deze bemoeienis van doorslaggevende betekenis is voor de wijze waarop William later gestalte gaat geven aan zijn koningschap. Weet hij genoeg vast te houden van wat zijn moeder hem heeft bijgebracht, de aandacht voor de zwakkeren bijvoorbeeld, dan krijgen de Britten een moderne koning. In het an- dere geval valt te vrezen voor het voortbestaan van de monarchie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

William lijkt nieuw doelwit voor pers

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken