Bekijk het origineel

Dijkstal en Peper te kijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dijkstal en Peper te kijk

2 minuten leestijd

De uitspraak van de rechter kwam voor Brinkman -die gisteren 50 jaar werd- als een welkome verrassing. Vooral het oordeel over het rapport van Peper deed hem goed.

Brinkman ziet na deze uitspraak mogelijkheden om in zijn functie als korpschef van het politiekorps Rijnmond terug te keren. Dat wordt door Peper en de politievakbonden als „bijna onmogelijk” beschouwd.

Dat er bij een eventuele terugkeer na 1 oktober twee korpschefs in Rotterdam-Rijnmond zouden zijn, noemt Brinkman niet zijn probleem maar dat van Dijkstal. „Die is zo onverstandig geweest overhaast een opvolger te benoemen”. De advocaat van Peper had vorige week al gezegd dat het „volstrekt ondenkbaar” is dat Brinkman terugkeert naar Rotterdam. Voorzitter Van der Zee van de regio Rijnmond van de christeüjke politiebond ACP noemt het ook „onmogelijk” dat Brinkman terugkomt naar Rotterdam.

Dijkstal zei gisteren in de wandelgangen van het kamercomplex dat hij inmiddels al iets heeft bedacht om uit de affaire te komen. Dat zou een benoeming van Brinkman elders bij de overheid kunnen zijn. In elk geval heeft het vonnis van de bestuursrechter Brink man in een riante onderhandelingspositie geplaatst.

Gouden handdruk

Brinkman blijft niet alleen vasthouden aan terugkeer naar Rotterdam, maar kan nu ook een forse afkoopsom claimen. Daarop attendeert de bestuursrechter in haar vonnis. Zij schrijft dat Brinkman „een schadevergoeding die de nu toegekende wachtgeldregeling aanmerkelijk te boven gaat” kan eisen als na zes weken blijkt dat hij niet naar Rotterdam kan terugkeren. De coalitiefracties in de Kamer vinden nu al dat de kosten van een eventuele gouden handdruk door Rotterdam moeten worden gedragen. Volgens de PvdA’er Van Heemst hoort de „gepeperde rekening in Rotterdam, want daar wilde men deze korpschef hebben”.

Naar de mening van de rechter valt het conflict tussen Brinkman en de ondernemingsraad van het politiekorps de korpschef niet aan te rekenen. De kiem voor dat conflict is gelegd onder Brinknans voorganger Hessing, die mondeling allerlei toezeggingen aan de OR heeft gedaan. De raad heeft zich bovendien veel te hard tegenover Brinknan opgesteld, aldus mevrouw Van Reenen, terwijl er nog middelen waren om tot elkaar te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Dijkstal en Peper te kijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken