Bekijk het origineel

Crisis in Leerdam na vertrek wethouder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Crisis in Leerdam na vertrek wethouder

Leerdam-2000 mort op coalitiepartijen

3 minuten leestijd

LEERDAM - In Leerdam is een bestuurlijke crisis ontstaan door het vertrek van Leerdam-2000 uit het collie.

Gisteren zegde fractievoorzitter P. Jansen van Leerdams grootste partij het vertrouwen op in de bestaande coalitie met PvdA en CDA. Directe aanleiding voor deze stap is het feit dat de coalitiegenoten weigeren akkoord te gaan met het benoemen van een der fractieleden van Leerdam-2000 tot tweede wethouder.

De politiek leider van Leerdam-2000, wethouder en loco-burgemeester A. H. Peels-Wolthekker, treedt op 8 september af, wanneer burgemeester M. van Veelen terug is van vakantie. De bestuurlijke crisis in Leerdam is een zoveelste dieptepunt in een serie kwesties waarin de verhoudingen binnen de coahtie steeds verder onder druk zijn komen te staan.

Vlak voor het zomerreces kreeg de tweede wethouder van Leerdam-2000, M. van Dam, een motie van wantrou wen over zich heen vanwege zijn beleid in de Berenschot-affaire, waarin de portefeuillehouder volgens de meerderheid van de raad -inclusief coahtiegenoot PvdA- onvoldoende actie heeft ondernomen om de groeiende tekorten bij het zwembad het hoofd te bieden.

Van Dam vertrok per 1 augustus als wethouder en verhet kort daarop ook Leerdam-2000, omdat hij zich binnen de fractie niet langer thuisvoelde. Van Dam maakt overigens op persoonlijke titel nog altijd deel uit van de raad.

Na het zomerreces wilde Leerdam-2000 de ontstane vacature vervullen, ook al om wethouder Peels te ontlasten. Peels heeft alle taken van Van Dam op zich genomen. Tot twee keer toe stelde Leerdam-2000 tijdens coalitievergaderingen een fractielid voor die als nieuwe wethouder zou moeten gaan fungeren. De naam van deze aspirant-wethouder heeft men nooit bekend willen maken, maar in de wandelgangen valt meermalen de naam van D. J. van Tol, de nestor van de raad.

De PvdA heeft zich steeds tegen deze kandidatuur verzet, terwijl het CDA volgens Leerdam-2000 treuzelde met de besluitvorming. „Hiermee is onze pohtieke tolerantiegrens overschreden en wij hebben besloten het vertrouwen in de coahtie op te zeggen”, aldus de verklaring van fractieleider Jansen.

Tegenvallers

Leerdam-2000 verwijst bovendien naar een aantal kwesties in de afgelopen jaren, waarbij men constateert dat de fractie en de beide wethouders onheus zijn bejegend door de coalitiegenoten. „Deze gedragen zich als oppositiepartijen wanneer het Leerdam-2000 aangaat, en dat terwijl wij altijd loyaal en eerlijk onze taak in de coalitie hebben vervuld”, aldus de verklaring.

De crisis doet zich overigens voor op een ongelukkig moment. Er bestaat in de glasstad politieke onrust vanwege de nasleep van de Berenschot-affaire. Ook is de gemeente net geconfronteerd met een aantal financiële tegenvallers die voor een fors tekort op de begroting hebben gezorgd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Crisis in Leerdam na vertrek wethouder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken