Bekijk het origineel

Opgemerkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opgemerkt

2 minuten leestijd

Deze rubriek is bedoeld om te reageren op de redactionele inhoud van het RD. Alle inzendingen (maximaal 30 regels) moeten voorzien zijn van naam en adres van de schrijver en de titel van deze rubriek. De redactie behoudt zich het recht van bekorting voor. Plaatsing van ingezonden stukken betekent niet dat de hoofdredactie met de inhoud daarvan instemt. Brieven die niet worden opgenomen, worden niet teruggestuurd. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Onrecht

Half augustus was er een ANP-bericht betreffende het besluit tot opheffing van 36 (!) plaatsen in de H. C. Rümkegroep. Helaas is de redactie de importantie van dit bericht blijkbaar van het RD ontgaan. Echter, het belang hiervan klemt temeer als men weet dat een groot deel van de betreffende afdeling klinische psychotherapie gericht is op traumaverwerking en resocialisatie van vrouwen die slachtoffer zijn van vaak jarenlange incest en/of seksueel geweld. Wegens de specifieke en langdurige behandelmethode geldt er voor de behandeling van deze intens gekwetste vrouwen een lange wachtlijst.

In schril contrast hiermee staat de behandeling van daders/misdadigers. Gekoppeld aan een vaak gereduceerde gevangenisstraf dienen zij een tbs-behandeling te ondergaan. En voor deze categorie worden er wel extra plaatsen in de Rümkegroep en andere psychiatrische ziekenhuizen gecreëerd. De rechter heeft immers onlangs bepaald dat zij voor iedere dag dat ze op behandeling moeten wachten een schadevergoeding (!) krijgen van 75 gulden per dag.

Het is schrijnend dat slachtoffers moeten wijken voor plegers van onrecht.

Beseft men wel wat zo’n verkrachting van de rechtsorde voor een slachtoffer betekent, zeker als men de moed heeft gehad om in goed vertrouwen aangifte te doen?

Voor veel slachtoffers zal dit de barrière tot het doen van aangifte vergroten. Wanneer krijgen -en niet alleen in België- slachtoffers die justitiële en tijdige psychiatrische hulp waar ze echt recht op hebben?

B. van Bokhoven Oostwijk 44 3461 GP Linschoten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Opgemerkt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken