Bekijk het origineel

Klacht tegen Koningin kansloos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Klacht tegen Koningin kansloos

Geen openlijke steun van ambassadeur voor actie Krol

4 minuten leestijd

DEN HAAG - De kans is vrijwel nihil dat koningin Beatrix op de vingers zal worden getikt door de Commissie Gelijke Behandeling. De klacht van hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant tegen het ontvangstbeleid van het Hof wordt waarschijnlijk niet eens in behandeling genomen.

Hoofdredacteur Krol van het liomoblad Gay Krant diende vorige week een klaclit in tegen liet Kabinet van de Koningin. Aanleiding hiervoor waren krantenberichten dat ambassadeur Jan Foster zijn vriend niet mocht meenemen naar het paleis.

De Nederlandse ambassadeurs waren vorige week op bezoek in Nederland en werden ontvangen door koningin Beatrix. Dat Foster zonder zijn vriend naar het paleis moest, is volgens Krol van de Gay Krant in strijd met de Algemene wet gelijke, behandeling (awgb).

Of de klacht door Foster wordt onderschreven, is niet duidelijk. Op een vraag hierover van deze krant wil hij niet reageren. Via een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse za ken laat hij weten dat hij deze kwestie als een privé-aangelegenheid beschouwt. Foster vertegenwoordigt Nederland bij de VN in Wenen, om precies te zijn bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwei-king (OVSE).

Krol heeft de klacht in ieder geval op eigen houtje ingediend, dus niet namens anderen of een organisatie. Of zijn klacht ook door de Commissie Gelijke Behandeling zal worden beoordeeld is sterk de vraag. De kans is erg groot dat Krol te horen krijgt dat hij geen belanghebbende is. Dat betekent dat de klacht niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld als een allochtoon in het geweer komt tegen een personeelsadvertentie waarin uitsluitend Nederlanders worden opgeroepen te solliciteren voor chirurg terwijl de klager hiervoor niet is opgeleid. De advertentie mag dan nog zo discriminerend voor hem zijn, de klager zal van de commissie te horen krijgen dat hij niet is gekwalificeerd voor chirurg en dat hij om die reden niet-ontvankelijk is.

Was de klacht tegen het Kabinet van de Koningin ingediend door een belangenorganisatie, bijvoorbeeld het COC, dan zou de zaak anders liggen. Het COC vermeldt in haar statuten dat het opkomt voor homo’s, waardoor ze in deze kwestie gerechtigd is bij de commissie als partij op te treden.

Betekenis

Eerder dienden anti-discriminatiebureaus klachten bij de commissie in die prompt in behandeling werden genomen. Hun statuten zijn in dit verband van doorslaggevende betekenis.

Maar ook al zou de klacht van Krol wel in behandeling worden genomen, dan zijn er weer andere wettelijke bepalingen waardoor hij waarschijnlijk nul op het rekest krijgt. De awgb bepaalt dat het discriminatieverbod alleen van toepassing is op arbeidsverhoudingen en bij het aanbieden van goederen en diensten.

Een werkgever mag dus niet ongelijk behandelen, bijvoorbeeld door vrouwen te weren. Evenmin mag een verhuurder van zalen alleen blanken als klant accepteren.

Maar wie voor zijn verjaardagsfeestje alleen mannen uitnodigt hoeft niet bang te zijn op een berisping door de Commissie Gelijke BehandeHng. Voor zulke gelegenheden geldt de awgb niet.

Niet helder

Daarom staat het de Koningin vrij als regel te hanteren dat haar gasten alleen hun partners mogen meenemen ‘als zij daarmee gehuwd zijn. Het is een voorwaarde die alle Europese hoven stellen en die ook in Nederland van toepassing is, zij het alleen bij zeer officiële gelegenheden zoals een staatsbanket.

Een jaar geleden stelde het PvdA-kamerlid Rehwinkel vragen aan premier Kok over deze beleidslijn, waarop deze antwoordde dat de internationale regel bij alle andere gelegenheden niet van toepassing is. De minister-president gaf dit mondeling te kennen maar beloofde op de zaak terug te komen. Dat heeft hij tot op de dag van vandaag niet gedaan.

Directeur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst kent de interne richtlijnen van het Hof niet en volstaat daarom met het weergeven van zijn persoonlijke ervaringen. „Ik heb in die twee jaar dat ik dit werk doe al diverse ontvangsten bij Hare Majesteit meegemaakt en kan op grond daarvan zeggen dat bij het uitnodigen van de partners geen onderscheid wordt gemaakt”.

Waarom het bij de ontvangst van de ambassadeurs kennelijk wel is gebeurd; begrijpt hij niet. Volgens hem moet dat aan „miscommunicatie” toe te schrijven zijn. Erg helder is het dus allemaal niet en de klacht van Krol bij de Commissie Gelijke Behandeling zal daarin hoogstwaarschijnlijk weinig verandering brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Klacht tegen Koningin kansloos

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken