Bekijk het origineel

Coalitie toch eens over proef met gratis heroïne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Coalitie toch eens over proef met gratis heroïne

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De regerbigspartqen PvdA, D66 en WD zitten vooriopig weer op één Iqn als het gaat om een wetenschappelijke proef met gratis hermneverstrekldng aan zwaarverslaafdea De WD geeft onder voorwaarden het verzet tegen een grootschalige proef op en PvdA en D66 lamnen leven met een tijdelijk kleinschalig experiment

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een commissievergaddHng met minister Borst van volksgezondlieid. De bewindsvrouw kan ook leven met het overeengekomen compromis, maar ze stelt wel als voorwaarde at de Kamer nog deze maand de goedkeuring geeft aan de proef. Borst stuurt volgende week een aangepast voorstel naar de Kamer en in het debat dat daarop volgt zal definitief blijken hoe de politiek aankijkt tegen het experiment met gratis heroïneverstrekking aan zwaarverslaafden.

Het doel van de proef is te onderzoeken hoe de lichamelijke en psychische toestand van de zwaarverslaafden zich ontwilckelt als ze niet meer hoeven te stelen om aan geld voor hun drugs te komen. Ook zullen de onderzoekers bekijken in hoeverre de overlast voor de omgeving vermindert.

Minister Borst steunt het voorstel van de onderzoekers die zeggen dat er voor een verantwoorde proef zo’n 750 verslaafden nodig zijn. De WD-fractie heeft zich daar vanaf het begin tegen verzet. In de ogen van de liberalen is dat veel te grootschalig. De partij kreeg daarbij steun van het CDA en de kleine protestantse fracties. Als zich ook enkele andere kleinere partijen zouden aansluiten bij het verzet, dan zou er geen kamermeerderheid voor het plan bestaan. GroenLinks is voor de proef.

Compromis

Gisteren bleek dat de regeringspartijen elkaar hebben gevonden. De WD geeft onder voorwaarden het verzet tegen een grootschalig experiment onder medisch toezicht op. Mevrouw Van Blerck wees erop dat de WD nooit principiële bezwaren tegen de proef had geuit, maar vooral praktische. De andere twee regeringspartijen, PvdA en D66, kunnen leven met het WD-voor stel om eerst in één stad een proef met vijftig zwaarverslaafden te starten.

Mevrouw Van Blerck noemde het accepteren van een kleine proef „een stap in de goede richting”. Zij wil het aantal deelnemers aan het experiment pas uitbreiden als blijkt dat de proef goed verloopt. Voor de andere regeringspartijen is liet van groot belang dat er uitzicht bestaat op de grootschaliger proef. Ook minister Borst hecht daar erg aan. Enkele weken geleden zei de bewindsvrouw nog dat het hele experiment niet door zou gaan als de Kamer haar zou dwingen tot een Ideinschaliger proef.

De VVD heeft nog twee inhoudelijke problemen met het experiment. In de eerste plaats vinden de liberalen het niet juist dat de mensen uit de controlegroep die methadon in plaats van heroïne ontvangen, na afloop ook gratis heroïne krijgen. Ook acht mevrouw Van Blerck het niet juist dat de deelnemers aan het experiment een vergoeding van vijftig gulden per twee maanden krijgen. Minister Borst ziet dat niet als een probleem. Ze wees er gisteren op dat bij alle medische experimenten de deelnemers een vergoeding krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Coalitie toch eens over proef met gratis heroïne

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken