Bekijk het origineel

Z-Holland investeert extra geld in economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Z-Holland investeert extra geld in economie

Meerjarenbegroting laat stijgend saldo zien

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland beschikt voor 1998 over een financiële ruimte van ongeveer 21 miljoen gulden. Met name extra inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting leveren mogelijkheden voor nieuw beleid op.

Van dit bedrag wordt 6,3 miljoen gulden ingezet om de provinciale economie een stevige impuls te geven en de bereikbaarheid te verbeteren. Bijna 11 miljoen gulden gaat op aan verbetering van het leefmilieu en burgers en bedrijven krijgen 4 miljoen terug in de vorm van gerichte lastenverlichting.

Gezien de gunstige ontwikkeling van de provinciale financiën zal het college van Gedeputeerde Staten de wegenbelasting niet verhogen. Met een heffing van 57,5 cent blijft Zuid-Holland ruim onder het wettelijk vastgestelde maximum van 68,9 cent.

Dit blijkt uit de ontwerpbegroting voor volgend jaar, die gedeputeerde G. Brouwer vanochtend presenteerde.

Brouwer legde nadrukkelijk de vinger bij de zorgelijke economische situatie van de provincie Zuid-Holland. „De zuidvleugel van de Randstad verarmt doordat kapitaalkrachtige inwoners en vitale bedrijven wegtrekken. De infrastructuur is ontoereikend en natuur en milieu gaan achteruit. Dat moeten we een halt toeroepen”. Om dit te bewerkstelligen heeft Zuid-Holland -samen met andere overheden- besloten tot oprichting van een Bestuurlijk Platform Zuidvleugel. De oprichting hiervan is op 9 oktober.

Verontreiniging

„Bodemverontreiniging vertraagt de aanleg van woonwijken en bedrijfsterreinen”, meent Brouwer. Met behulp van een ontwikkelingsmaatschappij voor bodemsanering willen Gedeputeerde Staten de aanpak van bodemvervuiling versnellen. In het gebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs wil de provincie Zuid-Holland grond aankopen voor de aanleg van een langgerekte groenzone, de zogenoemde Groenblauwe Slinger. „Op die manier kan het aaneengroeien van woonwijken worden voorkomen”, aldus gedeputeerde Brouwer. Bij Zoetermeer wordt een begin gemaakt met de aanleg van het grootschalige bosgebied Bentwoud.

In samenwerking met Dordrecht denkt Zuid-Holland het komende jaar de exploitatie van een Waterbus en Fast Ferry tussen Dordrecht en Rotterdam mogelijk te maken. Ook een filevrije ringlijn voor hoogwaardig openbaar busvervoer en de ontwikkeling en herstructurering van de Drechtoevers staan op het verlanglijstje van de provincie. Dit alles vergt ongeveer 1,5 miljoen gulden.

De financiële positie van Zuid-Holland voor de komende jaren lijkt zich gunstig te ontwikkelen. Vanaf 1999 verwacht de provincie een oplopend positief saldo: 1,5 miljoen gulden in 1999, 5,9 miljoen in het jaar 2000 en 9,3 miljoen gulden in 2001.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Z-Holland investeert extra geld in economie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken