Bekijk het origineel

Kamer voor proeven op wilsonbekwamen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer voor proeven op wilsonbekwamen

CDA tegen niet-therapeutisch onderzoek

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met medische experimenten op wilsonbekwame mensen, ook al dient dat onderzoek niet direct tot verbetering van de ziekte of handicap waaraan ze lijden. Dergelijk onderzoek moet wel onder zeer strenge randvoorwaarden plaatsvinden. De CDA-fractie is tegen niet-therapeutisch onderzoek. Ook de RPF houdt op het punt van de wilsonbekwamen nog een slag om de arm.

Dat bleek gisteravond en vanmorgen in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Het kabinet stelt in de wet voorwaarden aan medische experimenten met mensen. Het gaat daarbij om proeven om nieuwe medische uitvindingen te testen op hun effectiviteit.

In principe mogen alleen mensen die hun wil kunnen uiten, deelnemen, maar in uitzonderingsgevallen mag er ook onderzoek plaatshebben met mensen die hun wil niet kunnen uiten. Overigens valt het medisch-wetenschappelijk onderzoek met geslachtscellen en em,bryo’s buiten de reikwijdte van deze wet. Daarvoor komt de regering, te zijner tijd met een aparte regeling. Dat zal waarschijnlijk niet meer in deze kabinetsperiode gebeuren. Vooral de kleine protestantse fracties betreuren d.at omdat de ontwikkelingen op dit terrein erg snel gaan. Het GPV-kamerlid Schutte bepleitte een verbod op dergelijke experimenten tot er een wettelijk kader is.

Verbetering

De inhoudelijke discussie spitste zich gisteravond en vanmorgen vooral toe op de positie van de wilsonbekwamen. Het wetsvoorstel medisch-wetenschappelijk onderzoek maakt een onderscheid tussen therapeutisch en niet-therapeutisch onderzoek. Bij de eerste vorm zijn mensen betrokken die aan de desbetreffende ziekte lijden en die nog enige verbetering kunnen verwachten. Bij niet-therapeutisch onderzoek is het niet direct te verwachten dat er verbetering optreedt, maar wel dat de resultaten ten goede kunnen komen aan de groep waartoe ze behoren. Minister Borst noemt in de schriftelijke voorbereiding in dit verband het onderzoek naar medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer.

De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer deelt de opvatting dat dergelijk onderzoek mogelijk moet zijn. PvdA, VVD, D66, SGP en GPV onderstrepen wel dat er strenge voorwaarden aan verbonden moeten zijn. Het SGP-kameriid Van der Vlies heeft op dit punt een verscherping voorgesteld. Hij wil dat de risico’s voor de betrokken wilsonbekwamen verwaarloosbaar en de bezwaren minimaal zijn. Als er op enigerlei wijze toch verzet van de proefpersoon plaatsvindt, mag het onderzoek niet doorgaan.

Motivatie

De CDA-fractie is tegen dit niet-therapeutische onderzoek. Als er al experimenten met wilsonbekwamen plaatshebben, dan moeten de betrokkenen er naar het oordeel van het CDA-kamerlid Lansink direct baat bij kunnen hebben. Hij motiveerde dat door erop te wijzen dat het leven van ieder mens een waarde in zichzelf heeft.

Het GPV-kameriid Schutte is het daar niet mee eens. Hij wees erop dat een mens betrokken is op God en op zijn naaste.

Het RPF-kamerlid Rouvoet heeft ook twijfels bij medisch-wetenschappelijk onderzoek bij wilsonbekwamen. Voor hij een definitief standpunt bepaalt, wil hij dat de bewindslieden enkele kritische vragen van hem op een bevredigende manier beantwoorden.

Neen, tenzij

Lansink wees gisteren ook op de nadelen van een neen-tenzij-constructie bij het onderzoek met wilsonbekwamen. In het verleden heeft deze constructie steeds geleid tot oprekking van de normen. Hij noemde in dit verband de abortus- en euthanasiewetgeving.

De andere partijen delen de vrees van Lansink niet. „Het wetsvoorstel biedt goede bescherming aan zowel wilsbekwame als wilsonbekwame proefpersonenterwijl medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen mogelijk blijft”, aldus het VVD-kamerlid mevrouw Kamp. Het PvdA-kamerlid mevrouw Schwildens liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Het D66-kamerlid Van Boxtel gaf de ministers Borst van volksgezondheid en Sorgdrager van justitie, die beiden het wetsvoorstel verdedigen, een pluim: „JVIet name de positie van de wilsonbekwamen is secuur verwoord”, aldus Van Boxtel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kamer voor proeven op wilsonbekwamen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken