Bekijk het origineel

Tientallen arrestaties na aanslagen in Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tientallen arrestaties na aanslagen in Israël

Netanjahoe dreigt met ingrijpen Palestijnse gebieden

4 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/DPA) - Israël heeft vanmorgen na de drievoudige bomaanslag gisteren in Jeruzalem 69 Palestijnen gearresteerd. Ze werden aangehouden op de Westelijke Jordaanoever op verdenking van „betrokkenheid bij vijandige terroristische activiteiten”. Bij de drie zelfmoordaanslagen in Jeruzalem kwamen gisteren zeven mensen, onder wie de drie daders, om het leven en vielen 192 gewonden.

Israël dreigde vandaag met militair ingrijpen in de autonome Palestijnse gebieden. De joodse staat heeft dat recht en zal ervan gebruikmaken waar de Palestijnse Autoriteit er niet in slaagt het terrorisme uit te schakelen, aldus een woordvoerder van premier Netanjahoe.

Israël riep de Verenigde Staten op de druk op de Palestijnse leider Jasser Arafat op te voeren. „De VS zijn de enige in de hele wereld met de macht en invloed om Arafat te dwingen te doen wat hij moet doen”, aldus Netanjahoes woordvoerder voor de Israëlische radio.

Clinton eiste gisteren al van Arafat „concrete stappen” tegen het terrorisme en tegen de radicale islamitische verzetsbeweging Harnas. Het Amerikaanse Congres voerde de druk op Arafat verder op en stemde voor opschorting van de economische hulp aan de Palestijnen.

Klappen

De drie daders van de bomaanslagen in Jeruzalem bliezen zich gisteren op in Ben Jehoeda, een drukke straat iets ten westen van de Oude Stad in Jeruzalem. De gewapende arm van Hamas, de Ezzedin al-Kassam, eiste onmiddellijk de verantwoordelijkheid op en dreigde met nieuwe aanslagen als de joodse staat weigert gevangen Hamas-leden voor 14 september vrij te laten. Politieke leiders van Hamas in Gaza distantieerden zich evenwel van de actie.

„Ik hoorde klappen met tussenpozen van drie tot vijf seconden”, zei de Nederlandse Josef Vos. Vos heeft een kantoor op honderden meters afstand van de plaats vane aanslag. „Daarna hoorde ik het gegil van een grote menigte”. „Er waren overal lichamen en afgerukte benen”, zei een ooggetuige. De Ben Jëhoeda-wandelpromenade is een populair winkel- en uitgaanscentrum

Albright

De aanslagen van gisteren volgen op de twee zelfmoordaanslagen op 30 juli op de markt Machaneh Jehoeda, ook in het centrum van West-Jeruzalem. Die kostten aan zeventien personen, inclusief de twee daders, het leven. President Clinton vroeg Arafat om „een inzet van 100 proceht tegen de vijanden van de vrede”, waaronder Hamas, aldus zijn woordvoerder. In een telefoongesprek, ongeveer een kwartier na de aanslagen, verzekerde Clinton Netanjahoe dat hij druk zal blijven uitoefenen op de Palestijnen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, reist volgens schema dinsdag toch naar het Midden-Oosten om te proberen het vastgelopen vredesproces vlot te trekken. Zij riep vanuit haar vakantieadres in Tsjechië de Palestijnen op tot actie „om de terreur te ontkrachten”. Het Palestijnse bestuur, onder wie de minister van planning. Nabil Sjaath, die in Den Haag op bezoek is, heeft de aanslagen fel veroordeeld. De Palestijnse politie kondigde aan topfiguren uit radicale moslimbewegingen te arresteren en mee te werken aan het onderzoek.

Arafat noemde de terreuractie een aanval op Israëlische en Palestijnse burgers en op het vredesproces. Hij schortte gesprekken met radicale moslimleiders op. Een adviseur van Arafat, Ahmed Abdel Rahman, zei in Gaza dat het vredesproces juist nu op gang gebracht moet worden om het terrorisme te bestrijden. De afgrendeling van de Palestijnse enclaves is volgens hem een van de oorzaken van de sfeer waarin het terrorisme gedijt.

De Israëlische regering heeft vrijwel onmiddellijk na de explosies in Jeruzalem de Palestijnse autonome gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook afgegrendeld van de buitenwereld.

De Nederlandse regering heeft met ontzetting kennisgenomen van de bomaanslag in Jeruzalem en betuigt haar deelneming aan de bevolking van Israël en deelt in de verslagenheid van de families van de slachtoffers, aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.

Zie ook pag. 9.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Tientallen arrestaties na aanslagen in Israël

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken