Bekijk het origineel

Politie treedt niet op tegen kerkasiel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politie treedt niet op tegen kerkasiel

Schmitz „niet gelukkig” met tentenkamp

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Uitgeprocedeerde asielzoekers, die in een kerkgebouw onderdak genieten, hoeven niet bang te zijn dat ze door de politie uit de kerk worden gehaald. Dat zeiden minister Dijkstal van binnenlandse zaken en staatssecretaris Schmitz justitie gisteren tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Zij waren naar de Kamer gekomen om vragen over kerkasiel van het GroenLinks-kamerlid Sipkes te beantwoorden. Dijkstal erkende, daartoe uitgedaagd door het PvdA-kamerlid Van Traa, met zoveel woorden dat de kerken door het onderdak bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers de wet niet overtreden. „Het verlenen van kerkasiel is op zichzelf niet strijdig met de wet”.

De minister hield evenwel tegelijk staande dat het openbaar ministerie en de politie „de mogelijkheid hebben om degene die dat asiel gekregen heeft,- uit de kerk te halen en het land uit te zetten”. Kerkasiel als verweer tegen een rechterlijke uitspraak zou niet in een democratische rechtstaat passen. Dijkstal deed geen uitspraak over de vraag of hij eventueel politie-optreden ook wenselijk vindt. „De kan mij niet voorstellen dat de mobiele eenheid snel een kerkgebouw zal binnenrukken, maar de mogelijkheid is er wel”.

„Onwenselijk”

Ook staatssecretaris Schmitz benadrukte het formele recht van de overheid om uitgeprocedeerde asielzoekers uit kerken te halen. „Maar”, zo voegde zij er direct aan toe, „ik denk dat het een verkeerd signaal zou zijn als de sterke arm de kerk zou binnen trekken”. Even later noemde zij politie-optreden in een kerk „buitengewoon onwenselijk”. Een meerderheid in de Tweede Kamer bleek het gisteren eens te zijn met de zienswijze van de beide bewindsheden. Volgens Sipkes komen de kerken in actie tegen het „falende beleid” van de overheid.

Alleen de VVD’er Rijpstra nam in deze vragenronde een enigszins geïsoleerde positie in. Hij zag geen verschil tussen een kraakpand en een kerkgebouw. Zoals de politie krakers uit een kraakpand verwijderd, zo zouden zij illegale vreemdelingen uit een kerk moeten halen. „De vreemdelingendienst en de politie moeten ook in een kerk hun werk kunnen doen. Waar blijf je anders als overheid met de handhaving van je regels”, aldus het VVD-kamerlid. Schmitz deelde de Kamer mee dat zij op 7 oktober een gesprek heeft met de Raad van Kerken. In dat onderhoud komt naast het kerkasiel ook het tentenkamp van de raad in het Drentse Dwingeloo aan de orde. In dat kamp zijn sinds maandag twintig uitgeprocedeerde en dakloze asielzoekers ondergebracht. Volgens de Raad van Kerken kunnen deze asielzoekers niet terug naar huis, omdat het land van herkomst de grens gesloten houdt. De staatssecretaris is „niet gelukkig” met deze actie van de kerken.

Zij wenst ook geen enkele verantwoordelijkheid voor deze actie, waarover zij niet geïnformeerd is, over te nemen. Schmitz vindt het ook niet goed dat de kerken gekozen hebben voor een tentenkamp. „Opvang in tenten is nu juist wat wij koste wat het kost proberen te vermijden, ook al lopen de opvangcentra nog zo vol. Het is nu herfst, maar straks komt de winter.” In het tentenkamp zitten uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet aan hun vertrek uit Nederland willen meewerken. Voor hen is elke opvang van overheidswege gestopt. Volgens Schmitz zijn er grenzen aan de opvang. „Dat moeten ook de kerken onder ogen zien”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Politie treedt niet op tegen kerkasiel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken