Bekijk het origineel

Dijkstal gepikeerd over uitlatingen Peper

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dijkstal gepikeerd over uitlatingen Peper

„Ik heb niet naar ontslag toegewerkt”

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) is nogal gepikeerd over de uitlatingen van de Rotterdamse burgemeester Peper. Peper zei afgelopen zaterdag in de Volkskrant dat de minister In juni bewust aankoerste op ontslag van korpschef Brinkman.

I Volgens Peper vroeg Dijkstal om uit spreken dat het vertrouwen van de burgemeesters van de regio Rijnmond in Brinkman „onherstelbaar was beschadigd”, terwijl Peper het had willen laten bij de zinsnede dat het vertrouwen „;,emstig was ondermijnd”. Dijkstal ontkende de lezing van Peper gisteren met klem, tijdens de voortzetting van het overleg tussen hem en minister Sorgdrager (Justitie) enerzijds en de vaste kamercommissies voor binnenlandse zaken en justitie anderzijds.

Volgens Peper had Dijkstal gezegd dat het ontslag door deze aanscherping makkelijker zou worden. Dijkstal sprak dat tegen. „Ik heb niet naar een ontslag toegewerkt, ik heb alleen maar om opheldering gevraagd”, aldus een wat gepikeerde minister.

„Ongelukkig”

Hij noemde het ook een „ongelukkige suggestie” van Peper als zou de minister met alle stappen van de korpsbeheerder en het regionaal college hebben ingestemd. „Ik werd wel op de hoogte gehouden, maar niet alles gebeurde met mijn instemming”, aldus Dijkstal.

Een meerderheid in beide commissies, bestaande uit woordvoerders van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks, herhaalde gisteren dat de minister zich actiever met het conflict had moeten bezighouden, maar de bewindsman wees deze kritiek van de hand. „Ik heb zo gehandeld en ik zal zo blijven handelen. Ik ben niet van plan tussen korpschef en bevoegd gezag in te gaan zitten”.

Dijkstal stemde wel in met een verzoek van de commissies om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken in te stellen. Hij zal hiertoe de inspectie voor de politie opdracht geven. Alleen de VVD’er Korthals zei geen behoefte aan zo’n onderzoek te hebben. Overigens gaat het onderzoek pas van start als er meer duidelijkheid is over de afwikkeling van het ontslag van Brinkman.

Ultimatum

De advocaat van de ontslagen korpschef, mr. C van Leeuwen, geeft Peper tot vrijdagmiddag de tijd om zijn gewraakte uitspraken over Brinkman te herroepen. Dat is twee dagen langer dan Van Leeuwen oorspronkelijk eiste. Dit uitstel is een gevolg van de reis die Peper momenteel als leider van een handelsdelegatie naar Indonesië maakt. Pepers advocaat mr. W. Dommering wil dat de Rotterdamse burgemeester tot maandag de gelegenheid krijgt om te reageren.

Het ultimatum van Van Leeuwen slaat op Pepers rapport van 24 juni aan Dijkstal, waarin hij Brinkman afschildert als „psychisch ongeschikt” voor de functie en „in de ban van een goeroe”. De president van de Haagse rechtbank typeerde Pepers rapport eerder al als „uiterst subjectief en suggestief’.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Dijkstal gepikeerd over uitlatingen Peper

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken