Bekijk het origineel

Elburg bakkeleit over afsluiting binnenstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Elburg bakkeleit over afsluiting binnenstad

Ondernemers derven deel van inkomsten

2 minuten leestijd

ELBURG - De Elburger commissie verlieer en milieu heeft gisteravond zeer verdeeld geoordeeld over de afsluiting van de binnenstad voor gemotoriseerd verkeer. SGP, RPF en Algemeen Belang vinden dat de ring van de binnenstad het hele jaar open moet blijven voor het verkeer. „De ondernemers hebben genoeg geleden”, aldus SGP’er G. Wijnne.

VVD, PvdA en D66 vonden dat de binnenstad in de zomer twee maanden afgesloten dient te worden. „Wij willen de vesting autoluw maken en dan moeten we verder gaan met het stappenplan”, aldus mevrouw A. Wylenzek (PvdA). SGP, RPF en Algemeen Belang stelden echter voor alleen het kruis van de binnenstad in de zomer af te sluiten. De ring moet openblijven. Ook dient de mogelijkheid van kortparkeren verlengd te worden van een halfuur tot een uur. Hiermee komen deze fracties in belangrijke mate tegemoet aan de wensen van de ondernemers.

Patstelling

Op dit moment lijkt de verhouding voor- en tegenstanders van dit voorstel precies 50-50 te zijn, hetgeen een moeilijke situatie kan opleveren in de raad. CDA’er B. Bossenbroek wilde zich nog niet uitlaten over de afsluiting. „Tot 15 oktober kunnen betrokkenen hun zienswijze indienen. Wij willen die informatie afwachten alvorens met een standpunt te komen”.

Verschillende ondernemers uit de binnenstad maakten gisteravond gebruik van het inspraakrecht. De teneur was steeds dezelfde: afsluiting van de binnenstad deze zomer heeft geleid tot drastische omzetdalingen. De afsluiting was gebaseerd op een compromis van de handelsvereniging van de binnenstad en de bewonersvereniging. De handelsvereniging staat inmiddels niet meer achter afsluiting. Een woordvoerder namens zowel de ING- als de SNS-bank maakte de resultaten van een eigen enquête onder ondernemers bekend. Daaruit bleek dat ruim 80 procent van de ondernemers uit de foodsector omzetderving als gevolg van de verkeersmaatregel rapporteert. De banken zeggen zich „zorgen te maken over deze ontwikkelingen”.

Geen steun

Wethouder A. Lok brak een lans voor het parkeergaragemodel, waarbij de automobilist een kaartje moet kopen om de binnenstad in te komen. Als de parkeerplaatsen vol zijn, is er geen toegang meer mogelijk. Geen enkele fractie zag hier heil in. Aan het eind van de avond zegde Lok toe in november of december het uiteindelijke collegevoorstel aan de raad te zullen voorleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Elburg bakkeleit over afsluiting binnenstad

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken