Bekijk het origineel

In pestgebied wellicht beperkte varkensslacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In pestgebied wellicht beperkte varkensslacht

Maatregel geeft boerderijen wat lucht

2 minuten leestijd

BRIJSSEL (ANP) - Europese landbouwexperts zijn voorstander van een beperkte slacht van varkens in de beschermde gebieden in OostBrabant en Noord-Limburg. Daartoe hebben zij de Europese Commissie gisteren een positieve aanbeveling gegeven. Minister Van Aartsen van landbouw had om de beperkte slachtmogelijkheid gevraagd.

Als de Europese Commissie het voorstel overneemt, kan binnen een tiental dagen al op beperkte schaal geslacht worden. De maatregel zal alleen van kracht zijn in een gebied dat zich grofweg ten zuiden van Venray bevindt.

De maatregel is bedoeld om boerde rijen in een regio waar al een maand geen varkenspest meer is geconstateerd weer wat meer lucht te geven. Aan de slacht zullen tal van beperkende voorwaarden gesteld worden. Zo zal deze alleen kunnen plaatsvinden in speciaal aangewezen slachthuizen. Het vlees mag wel weer geëxporteerd worden.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw is moeilijk aan te geven hoeveel boeren kunnen profiteren van een verhchting van de beperkende maatregelen rond varkenspest. In het hele ingesloten gebied zijn 6335 bedrijven gevestigd, die gezamenlijk een kleine 2,3 miljoen varkens houden. Het merendeel van de varkensstallen bevindt zich volgens de woordvoerder in de noordelijke regio, waarvoor vooralsnog geen vrijstelling komt.

Een verlichting zal vooral voordehg zijn ‘voor boeren in de aangrenzende gebieden, waar een vervoers- maar geen fokverbod van kracht is. Doordat er sprake was van een vervoersverbod werden daar ook geen dieren meer opgekocht. Daardoor raakten veel stallen overvol. De veterinaire experts trekken voorlopig een grens voor alle bedrijven ten zuiden van de lijn 51 breedtegraden 36 minuten.

Nieuw pestgeval

In het Gelderse Hemen is gisteren een nieuw geval van varkenspest ontdekt. Het 421e geval betreft een bedrijf met 1050 dieren. Alle beesten worden geruimd. Het betrokken bedrijf ligt op de rand van het varkenspestgebied. Een kleine uitbreiding van het gebied waarbinnen een vervoersverbod voor varkens geldt, is daarom nodig, aldus het ministerie van landbouw. Het aantal uitbraken lijkt nu duidelijk terug te lopen. Het voorlaatste (420e) geval van varkenspest dateert van vijftien dagen geleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

In pestgebied wellicht beperkte varkensslacht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken