Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Nijmegen krijgt zijn oude donjon terug

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nijmegen krijgt zijn oude donjon terug

Valkhofplan van Mirailes en Fowler bekroond

3 minuten leestijd

NIJMEGEN - Bij de herbouw van de Valkhofburcht in Nijmegen moeten de middeleeuwse donjon en de voormalige vicariswoning op hun oude plek worden ingepast. Dat stelt de selectiecommissie, die uit 36 inzendingen het winnende ontwerp voor

De Valkhof was een burcht op een heuvel aan de Waal, vermoedelijk gebouwd door Karel de Grote (768-814). In de Franse tijd werd het bouwwerk verwoest. Alleen de zogenoemde Karolingische kapel en de 12e-eeuwse Barbarossakapel bleven overeind.

Sinds 1978 ijvert de plaatselijke Valkhofvereniging voor het in ere herstellen van de Valkhofburcht. De gemeente Nijmegen ging vorig jaar akkoord met herbouw van het complex en de Nijmeegse projectontwikkelaar ICE Ontwikkeling bv schreef een competitie uit. Na een uitgebreide Europese voorselectie mochten drie wereldvermaarde architectencombinaties een ontwerp voor de ‘nieuwe’ Valkhofburcht indienen.

Opmerkelijk is dat in het plan Miralles/Fowler de middeleeuwse donjon (toren) niet voorkomt. Het duo koos voor een brede stedenbouwkundige aanpak, „waardoor de Valkhofheuvel in essentie versterkt wordt, alsook op subtiele en aantrekkelijke wijze geëxpliciteerd”, aldus het juryrapport, dat gisteren in de Sint-Stevenskerk openbaar werd gemaakt.

Overigens trof de selectiecommissie in het plan van prof. ir. J. M. J. Coenen (Nederland) en A. Galfetti (Zwitserland) „interessante voorstellen op architectonisch niveau” aan, zo verklaarde voorzitter drs. U. F. Hylkema. Nauwe samenwerking tussen de beide architectenbureaus verdient volgens hem dan ook „dringend” aanbeveling.

De commissie hecht veel waarde aan herstel van het historische stadssilhouet, waarin de donjon een beeldbepalend element was. Dit middeleeuwse bouwwerk moet daarom opnieuw verrijzen. De pylonen van een toekomstige kabelbaan of luchttram over de Waal kunnen de symboolfunctie van de donjon „nimmer” overnemen.

Bodemarchief

Belangrijk voor de beslissing van de jury was dat het bestaande bodemarchief niet verloren gaat. In het plan van Mirailes en Fowler kan bij herbouw van de donjon gebruikgemaakt worden van de historische funderingssleuven, zodat aan deze voorwaarde wordt voldaan.

Hylkema pleitte verder voor ophoging van het oude muurwerk op de burchtheuvel tot het oorspronkelijke niveau. Dat komt het stadssilhouet ten goede. Wel moeten de „zichtlijnen” naar belangrijke punten in en buiten de stad gehandhaafd blijven.

Om de plannen te kunnen realiseren, zal het park op de Valkhofheuvel moeten worden heringericht. Veel inwoners uit Nijmegen zijn hier tegenstander van. Daarom wil de jury dat de publieksfunctie als stadspark en ontmoetingsplek bij evenementen blijft bestaan. Een gespecialiseerde landschapsarchitect zou hierbij goede diensten kunnen bewijzen, aldus Hylkema.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nijmegen krijgt zijn oude donjon terug

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken