Bekijk het origineel

Roepia zakt steeds verder weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Roepia zakt steeds verder weg

2 minuten leestijd

JAKARTA (AFP/DPA/RTR) - De positie van de roepia is vandaag verder verslechterd tot bijna 12.000 roepia voor een dollar. De koersval van de Indonesische munteenheid sleepte de meeste financiële markten in de regio mee naar beneden.

De koers van de roepia zakte naar een dieptepunt van 11.600 tot 11.800 per dollar, tegenover 9900 gisteren. Weinig handelaren in Jakarta zijn gelukkig met minister van onderzoek en technologie Jusuf Habibie als mogelijke vice-president.

President Soeharto, die zich gisteren bereid verklaarde tot een zevende ambtstermijn, wil een vice-president die een internationaal industrieel expert is. Habibie geldt als het brein achter het peperdure project voor een Indonesische vliegtuigindustrie, terwijl het Internationaal Monetair Fonds juist soberheid predikt.

"De markt is zeer negatief over Habibie", aldus een analist. De vraag is ook of het machtige leger de minister, die geen militaire achtergrond heeft, steunt.

De grote vraag naar dollars van bedrijven die hun torenhoge schulden moeten aflossen, deed de rest. Volgens handelaren zijn er al ondernemingen die hun schulden in roepia's afrekenen.

Ook de Maleisische ringgit, de Singaporese dollar, de Zuid-Koreaanse won en de Thaise baht kregen klappen. Alleen de Taiwanese dollar en de Filipijnse peso hielden stand. De aandelenkoersen in het Verre Oosten hadden ook last van het roepia-effect, al trok de beurs in Jakarta zich weinig van de problemen aan. De index daar steeg ruim 4 procent. De beurzen in Seoul, Hongkong, Singapore en Manilla leden echter verlies.

Tokio was een van de eerste beurzen die sloot. Mede dankzij de opmars van Wall Street en verder uitzicht op minder strenge belastingplannen van de regering-Hashimoto, kwam de Nikkei-index 317,89 punten (1,9 procent) hoger uit op 16.684,42. De omzet was met 720 miljoen aandelen behoorlijk.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul lieten de koersen het juist afweten. De Kospi-index zakte 26,89 punten (ruim 5 procent) naar 506,66. Winstnemingen waren daar de oorzaak van.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Roepia zakt steeds verder weg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken