Bekijk het origineel

Ongeloof is grote oorzaak van afval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ongeloof is grote oorzaak van afval

Ds. Roos over motieven kerkverlating:

3 minuten leestijd

AMERSFOORT - "Er staat een domper op het geestelijk leven. Waar is nog de geestelijke uitstraling, die anderen jaloers maakt? God houdt Zijn krachtige bediening min of meer in. Maar ook de duivel doet zijn werk. Eerst ondermijnt hij het geloof in God en de Bijbel. Als er dan een leegte komt, gaat hij deze opvullen met allerleid evenementen".

De christelijke gereformeerde predikant ds. P. Roos sprak zaterdagavond tijdens een bijeenkomst van de Stichting Reformatorische Bezinningsavonden (SRB) in Amersfoort over kerkverlating. Hij ziet godsverduistering als een oorzaak daarvan. Verminderd kerkbezoek beschouwt hij als het voorstadium van kerkverlating. Maar ook hield de predikant uit Damwoude de jongelui een positieve ontwikkeling voor. "Binnen orthodoxe kring zie ik weer een herleving".

Ds. Roos noemde de kwestie van kerkverlating een zaak van eeuwig belang. "Buiten de kerk ligt de lijn van buiten de hemel komen. Dat is een aangrijpende gedachte". Behalve de godsverduistering noemde ds. Roos als oorzaken de secularisatie, de verwereldlijking en het materialisme. "De welvaart en de weelde slepen velen van God af. Ook is er de autonomie van de mens. Bovendien zijn er veel verzoekingen vanuit de wereld. Terecht zien velen een gevaar in de tv, maar ik sta verbaasd over de ambivalente houding tegenover Internet. Waarom komt er geen helder standpunt over de computer en de gevaren ervan?"

Als belangrijkste oorzaak van de kerkverlating ziet ds. Roos de zondeval. "Daar is het begonnen. Daar raakten we God kwijt. En die glijdende schaal van afval gaat altijd maar door".

Kandidaat

Volgens de predikant is ongeloof een belangrijke schakel in het proces van afval. "We geloven de Bijbel van kaft tot kaft, maar niet dat we bekeerd moeten worden. We zien de Bijbel wel als het Woord van God, maar het besef van het persoonlijke appèl verdwijnt. Maar als jij het ware geloof mist, dan ben je een kandidaat voor kerkverlating. Het moet dan vanavond nog goed komen tussen jou en de Heere. Als ik vanavond niet de volle klem op je leg dat jij volledig verantwoordelijk bent voor het afwijzen van het Evangelie, dan wordt het geen schuld dat je er buiten staat. Als ook de dominee al zegt dat het bijna onmogelijk is dat je zalig wordt, hoe kun je dan ooit nog in de schuld komen? De roep klinkt: Bekeert u en gelooft het Evangelie".

Er mag hoop zijn, hield ds. Roos de jongeren voor. "God leeft en Hij gaf Zijn Zoon niet voor niets. Ik hoop, dat we de kerk mogen liefhebben in de weg van waarachtige bekering, opdat we straks de hemel zullen ingaan".

Jammerlijk eenzijdig

Tijdens de vragenbeantwoording kwam ds. Roos terug op de persoonlijke verantwoordelijkheid. "Het is tegelijktijd de volle verantwoordelijkheid van de mens én de wetenschap dat het geloof een gave Gods is. Alleen dan kan het. Als je zelf nog wat moest bijdragen, lukt het echt niet. Het is een groot gevaar, dat een mens tot activisme wordt gebracht zonder de erkenning van vrije genade". Hij noemde in dit verband de oproep dat je moet geloven en voor Jezus moet kiezen "jammerlijk eenzijdig. Maar veel te weinig hoor ik over het verkiezend welbehagen van God".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ongeloof is grote oorzaak van afval

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken