Bekijk het origineel

Arafat verwerpt plan VS voor terugtrekking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arafat verwerpt plan VS voor terugtrekking

Nieuwe gespreksronde in Washington

3 minuten leestijd

RAMALLAH (AP) - De Palestijnse leider Jasser Arafat heeft gisteren een Amerikaans plan voor een verdere Israëlische troepenterugtrekking van de Westelijke Jordaanoever verworpen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright noemde Arafats besluit echter "overhaast" en vroeg hem nog twee weken over het voorstel na te denken. Dat heeft Arafats adviseur Marwan Kanafani gezegd.

Arafat zelf weigerde na afloop van twee uur durend overleg met Albright iets te zeggen en Albright wilde slechts kwijt dat het "een nuttige gedachtewisseling" was geweest.

Het voorstel voorzag in een Israëlische troepenterugtrekking in drie fasen van nog eens 10 procent van de Westoever. De Palestijnen hebben nu het volledige of gedeeltelijke gezag over 27 procent van de Westoever. Ze eisen meer dan 90 procent van het gebied op voordat het tot een uiteindelijke vredesregeling met Israël kan komen.

David Bar-Illan, een hoge medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, zei dat het faseplan een Amerikaans idee was, "waarschijnlijk gebaseerd op wat Israël naar de taxatie van de Amerikanen zou willen opgeven". De Israëlische regering heeft een lijst met eisen, die meest betrekking hebben op de veiligheid, opgesteld, waaraan de Palestijnen moeten voldoen voordat Israël tot ook maar een minimale terugtrekking bereid is.

Albright, die zaterdagavond met Netanjahoe sprak, zei dat de twee partijen hadden ingestemd met het sturen van afgevaardigden naar Washington volgende week die daar moeten proberen de al een jaar durende impasse in het vredesproces te doorbreken.

Arafat deed eerder een Israëlisch voorstel tot een beperkte terugtrekking af als onzinnig. Uit Albrights opmerkingen na afloop van het overleg was op te maken dat ze Arafat onder druk had gezet toch nog eens over het Amerikaanse voorstel na te denken. "Het was een hele goede bespreking en de voorzitter (Arafat, red.) bestudeert een aantal van onze ideeën", zei ze.

Voor het overleg begon schudden Arafat en Albright elkaar een keer de hand voor fotografen, maar ze weigerden dit nogmaals te doen voor televisiecamera's. Arafat verliet het overleg met een norse gelaatsuitdrukking.

Handvest

Zaterdagavond riep Arafat het bestuur van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bijeen om te praten over het schrappen van oproepen tot de vernietiging van Israël uit het PLO-handvest. Israël heeft dit eveneens als voorwaarde verbonden aan verdere terugtrekking van de Westoever. De Palestijnen zeggen dat hun parlement in ballingschap deze oproepen al in 1996 uit het handvest heeft geschrapt, maar volgens Israël werd toen slechts het voornemen geuit om dit te doen.

Arafat beloofde de Amerikaanse president Bill Clinton op 22 januari dat de nietigverklaring van de betreffende bepalingen uit het handvest nog eens zou worden bevestigd. Het was niet direct duidelijk welke stap het PLO-bestuur had gezet. In Syrië gevestigde Palestijnse oppositiegroepen, die zich verzetten tegen de Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomsten, riepen Arafat zaterdag op het PLO-handvest niet te wijzigen.

Het Israëlische kabinet meldde gisteren dat het niet tot een verdere terugtrekking van het leger uit de Westelijke Jordaanoever zal besluiten zolang Arafat geen garanties geeft voor de bescherming van de Israëliërs tegen aanslagen van radicale Palestijnen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei na de ontmoeting tussen Arafat en Albright dat "de enige manier om het vredesproces nieuw leven in te blazen" juist een verdere terugtrekking van het leger van de Jordaanoever is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Arafat verwerpt plan VS voor terugtrekking

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken