Bekijk het origineel

De crisis in vogelvlucht : Chronologie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De crisis in vogelvlucht : Chronologie

2 minuten leestijd

2 juli - De munt van Thailand, de baht, staat al enkele weken zwaar onder druk. Het wantrouwen van beleggers wordt gevoed door een oplopend tekort op de handelsbalans, een vertraging van de economische groei en politieke instabiliteit. De centrale bank kondigt aan de steunaankopen te staken; de koppeling aan de Amerikaanse dollar blijkt niet langer te handhaven.

14 augustus - De monetaire onrust heeft zich als een olievlek uitgebreid. De autoriteiten in Indonesië geven de strijd tegen de valutaspeculanten op en laten de waarde van de roepia voortaan volledig bepalen door de marktkrachten. De ringgit (Maleisië) en de peso (Filipijnen) zweven inmiddels eveneens.

23 oktober - De koersen van de aandelen in Hongkong kelderen met meer dan 10 procent, uit vrees dat ook de munteenheid van de voormalige Britse kroonkolonie zal sneuvelen. Dit laatste gebeurt overigens niet. De klap dreunt wereldwijd na. In Amerika en Europa beleven de effectenbeurzen enkele spannende dagen, met heftige schommelingen.

24 november - In Japan sluit effectenmakelaar en vermogensbeheerder Yamaichi de deuren. Het betreft het grootste faillissement uit de naoorlogse geschiedenis van het land. Nu de malaise in de regio om zich heengrijpt, verscherpt het al jarenlange probleem bij het Japanse bankwezen. Dat heeft in het verleden een gigantisch bedrag aan leningen toegekend aan klanten die niet in staat zijn terug te betalen.

3 december - Het IMF bereikt met Zuid-Korea een akkoord over een reddingsoperatie van 57 miljard dollar. Niet eerder in zijn historie moest het fonds een zo omvangrijk pakket aan noodkredieten toezeggen. De koers van de betrokken munt, de won, is in de voorbije weken scherp gedaald, de deviezenvoorraad raakt uitgeput en het land dreigt niet meer aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen over de buitenlandse schuld te kunnen voldoen.

8 januari - De roepia stort compleet in elkaar. De financiële wereld verliest alle vertrouwen in het beleid van de Indonesische regering nadat zij een begroting heeft gepresenteerd die afwijkt van de strenge eisen van het IMF. Een week later tekent president Soeharto een nieuwe overeenkomst met die instelling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 54 Pagina's

De crisis in vogelvlucht : Chronologie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 54 Pagina's

PDF Bekijken