Bekijk het origineel

Geen doorbraak na pendeltocht Ross

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen doorbraak na pendeltocht Ross

Geduld VS met Israël raakt op

4 minuten leestijd

JERUZALEM/GAZA (RTR/DPA) - De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross is er niet in geslaagd het vredesproces uit het slop te halen. Na dagenlang heen en weer pendelen tussen de Israëlische premier Netanjahoe en de Palestijnse president Arafat keerde hij vandaag terug naar Washington.

"Ik heb met beide leiders zeer intensieve discussies gehad", zei Ross gisteravond in Gaza na drie uur praten met Arafat. "We gaan nu onze ideeën nader verfijnen". Ross zag er na de ontmoeting gespannen en vermoeid uit. Een strak kijkende Arafat wilde niet zeggen of er vooruitgang is geboekt. Volgens zijn woordvoerder is de kloof tussen Israëliërs en Palestijnen nog zeer groot.

Ross wilde vandaag nog naar Caïro om de Egyptische president Moebarak te spreken. Voor zijn vertrek zou hij nog een keer Netanjahoe ontmoeten. Sinds hij donderdag in de regio aankwam, heeft Ross zowel Netanjahoe als Arafat driemaal gesproken. Centraal in de discussies staat Washingtons voorstel dat Israël zich uit 13 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever terugtrekt.

Israël wil echter niet verder gaan dan 9 tot 10 procent, mits Arafat dan ook een groot aantal veiligheidsmaatregelen neemt. Wel stelde Netanjahoe gisteren tegenover Ross voor met de Palestijnen een gezamenlijke commissie te vormen, die zich dan over de Israëlische terugtrekking moet buigen.

Ross liet weten dat hij niet van plan was eindeloos als tussenpersoon voor Netanjahoe en Arafat op te treden. "We moeten dit proces tot een eind brengen. De president (Clinton) en de minister (Albright van buitenlandse zaken) zullen bepalen wanneer dit zal gebeuren".

Geduld

Pas nadat Ross aan hen verslag heeft uitgebracht, zal Washington een beslissing nemen over het Amerikaanse initiatief voor de Israëlische terugtrekking. Israël is er fel op tegen dat de VS hun voorstellen openbaar maken en waarschuwt dat alles wat op een dictaat lijkt gedoemd is te mislukken. "Alleen Israël kan vaststellen hoe zijn veiligheid gewaarborgd kan worden", zo liet Netanjahoes adviseur David Bar-Illan zaterdag weten.

Het Amerikaanse geduld begint op te raken, zo blijkt uit verklaringen van minister Albright. Zij waarschuwde leiders van de joodse gemeenschap in de VS dat het vredesproces op het punt staat volledig ineen te storten.

"Als er voor het eind van volgend jaar geen akkoord is ondertekend, moet men rekening houden met een geweldsexplosie die de veiligheid van Israël in gevaar zal brengen", aldus Albright. Zij vroeg de joods-Amerikaanse gemeenschap om steun voor het Amerikaanse initiatief voor de Israëlische terugtrekking.

Explosie

Op een industrieterrein in de Palestijnse stad Ramallah op de westelijke Jordaanoever is gisteravond een met explosieven geladen auto opgeblazen. Daarbij kwam een man om het leven. De politie vermoedt dat de auto werd klaargemaakt voor een aanslag, maar dat de bom voortijdig ontplofte.

De explosie was zo krachtig dat het gebouw waarin de auto geparkeerd stond werd verwoest. De zware stalen deur van het gebouw belandde 40 meter verderop en het betonnen dak werd weggeblazen. Naast de geblakerde resten van een witte Peugeot zonder kentekenplaten was een zwaar verminkt lichaam te zien.

Na de explosie werd het huis van een jonge man in Ramallah doorzocht van wie bekend is dat hij banden heeft met de extremistische Hamas. De man werd niet gevonden.

"De auto was volgestouwd met explosieven", zei Saeb Nassar, de plaatsvervangende gouverneur van Ramallah, dat even ten noorden van Jeruzalem ligt. De Israëlische televisiezender Kanaal Twee meldde dat de autoriteiten onderzoeken of het de bedoeling was dat de auto naar elders werd gereden om hem daar tot ontploffing te brengen.

De laatste ernstige aanslagen op Israëlische doelen vonden in juli en september vorig jaar plaats. Daarbij kwamen behalve de vijf Palestijnse daders twintig Israëliërs om.

Een hoge Palestijnse functionaris zei zaterdag dat de Palestijnse veiligheidstroepen de voorgaande twee dagen zeven bommenfabriekjes van de extremistische Hamas in Gaza hadden opgerold. Daarbij werden ongeveer tien Hamas-activisten gearresteerd. Verder werden meer dan honderd automatische geweren en tientallen pistolen en granaten in beslag genomen. De functionaris zei dat meer arrestaties werden verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Geen doorbraak na pendeltocht Ross

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken