Bekijk het origineel

OPEC akkoord over kleinere olieproductie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPEC akkoord over kleinere olieproductie

Maatregel moet prijsdalingen stoppen

2 minuten leestijd

WENEN (AFP) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zal de rest van het jaar haar olieproductie met 1,245 miljoen vaten per dag beperken. De maatregel gaat op 1 april in, aldus een woordvoerder van de organisatie.

De OPEC-ministers kwamen dit afgelopen nacht overeen na een spoedzitting van meer dan zeven uur. De OPEC produceert nu 27,5 miljoen vaten van 159 liter per dag. De maatregel is onderdeel van een akkoord met olielanden van buiten de organisatie en is bedoeld om de de olieprijs op te krikken. Als gevolg van overaanbod zakte de prijs deze maand tot onder 11 dollar per vat, het laagste peil in tien jaar tijd. De OPEC streeft naar een prijs van 21 dollar.

De Saoedische olieminister Ali al-Naimi zei na afloop van de besprekingen dat de vermindering voldoende is. Secretaris-generaal Rilwanu Lukman van de OPEC zei echter dat een verdere beperking mogelijk is als de olieprijzen blijven dalen. Op de oliemarkten in het Verre Oosten lieten de prijzen vandaag vooralsnog weinig verandering zien.

Mexico, Noorwegen, Oman en Egypte, geen lid van de OPEC, hebben toegezegd dat ze 270.000 vaten per dag minder zullen produceren. Daarmee komen de olielanden gezamenlijk op een reductie van ruim 1,5 miljoen. Het besluit van Noorwegen is op kritiek gestoten van het Internationale Energie Bureau (IEA). Deze OESO-instelling meent dat Oslo de vrijemarktwerking tegengaat.

Twijfels

Irak valt als enige van de elf OPEC-landen buiten de beperkingen. Als gevolg van de VN-sancties sinds de Golfoorlog ligt de Iraakse olieproductie praktisch stil. Bagdad mag jaarlijks voor 5,2 miljard dollar exporteren onder het olie-voor-voedselprogramma.

Waarnemers menen dat de productiebeperking te klein is om de olieprijs werkelijk omhog te halen. Al voordat het spoedoverleg in Wenen begon, waren er de nodige twijfels over. Het is maar de vraag of de OPEC-landen zich aan hun toezeggingen houden. Sommige landen produceren altijd al meer dan is afgesproken. In februari bedroeg de OPEC-productie ongeveer een miljoen vaten meer dan was overeengekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

OPEC akkoord over kleinere olieproductie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken