Bekijk het origineel

Paaschristen hoopt op wederopstanding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paaschristen hoopt op wederopstanding

Ds. Breure op paasappèl in Joriskerk:

3 minuten leestijd

AMERSFOORT - "Het christenleven is de moeite waard. Het leven van Paulus is echter zo duidelijk dat niemand eraan hoeft te twijfelen dat het echte christenleven niet vanzelf gaat". Dit zei ds. D. Breure gistermiddag in de Joriskerk te Amersfoort tijdens het vijftigste paasappèl van de hervormde ring Gooi- en Eemland.

Ds. Breure stond stil bij het thema "De moeite waard?!". "Het christenleven is de moeite waard. Maar Paulus leert dat als er geen opstanding der doden is, het allemaal zinloos is. Waarom zou je dan nog christen zijn en belijdenis doen? Paulus heeft echter veel moeten lijden omwille van het Evangelie, zodat niemand eraan hoeft te twijfelen dat het echte christenleven heel wat kost. Denk maar aan de spanning om stilte te vragen voor het eten in een volle kantine of om iets uit de Bijbel te zeggen tijdens je werk in het ziekenhuis. Of het "nee" zeggen tegen een baan met zondagsarbeid of tegen een vaste verkering met iemand die God niet liefheeft. Of de zorg om Gods kerk. Het is allemaal lijden om Zijn Naam. Als er nu geen opstanding der doden zou zijn, waarom zou je het er dan voor over hebben? Dan was er na dit leven toch geen verschil. Dan kwam iedereen in een vaag niemandsland".

De predikant uit Barneveld vergeleek het christenleven met een expeditie of een excursie. "Een excursie kan begonnen zijn op het eigen gevoel en is er alleen voor ons eigen plezier en gemak. Het gaat er echter om dat het christenleven een expeditie is, die op gang is gebracht door de levende Christus. Dat is een leven voor Zijn Koninkrijk. Een expeditie die zich richt op het einddoel: de wederopstanding. En de levende Christus trekt je gedachten daar al heen. Dan is het net als Paulus een hopen op het eeuwige leven met Christus en de wederopstanding der doden".

Gebed

Ds. Breure vroeg de jongelui of zij al op zo'n expeditie zijn. "Dat blijkt het meest in het gebed. Daar komt immers bovendrijven wat je het liefste hebt. Wat is het dan bedroevend als je alleen bidt om de dingen va n dit leven. Zou een paaschristen immers niet hopen op het eeuwige leven in de wederopstanding? Calvijn was zo'n christen bij wie de wederopstanding een centrale plaats innam. En als wij het tegoed van de wederopstanding op onze bankrekening hebben, dan mag het ons hier wel wat kosten. Dan kun je het lijden om Zijn Naam aan. Als je dan voor dit leven en het toekomende leven hoopt op Christus ben je de gelukkigste van alle mensen. Het christenleven is met recht de moeite waard".

De opening en de sluiting van het paasappèl werden verzorgd door ds. A. D. Goijert uit Bunschoten. Verder verleenden de jongerenkoren Vox Jubilans uit Waddinxveen en Jubilate Deo uit Woudenberg hun medewerking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Paaschristen hoopt op wederopstanding

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken