Bekijk het origineel

Burgemeester van Teheran vrijgelaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Burgemeester van Teheran vrijgelaten

Vreugdevertoon op straat

3 minuten leestijd

TEHERAN (AFP) - De hervormingsgezinde burgemeester van Teheran, Gholamhossein Karbashi, is gisteren vrijgelaten. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld. Karbashi zat sinds 4 april vast op verdenking van corruptie.

Onderminister Ahmad Bourghani van cultuur bevestigde het bericht over de vrijlating. Honderden mensen gingen in Teheran de straat op om hun vreugde te uiten. Zij deelden aan voetgangers en automobilisten affiches met het portret van de burgemeester uit.

Direct na zijn vrijlating begaf de burgemeester zich volgens het officiële Iraanse persbureau IRNA naar het ministerie van binnenlandse zaken, waar medestanders een steuncomité voor hem hebben opgericht. Gisteravond arriveerde hij in een rode Mercedes bij zijn huis in Teheran. Enkele honde rden sympathisanten juichten hem toe.

De burgemeester geldt als medestander van de gematigde president, Khatami. Zijn aanhouding wordt in verband gebracht met een machtsstrijd tussen conservatieven en relatief vooruitstrevende krachten binnen de Iraanse regering. De Iraanse justitie is in handen van de behoudende stroming in Iran, die van de nieuwlichter Karbashi afwil. Het hof van beroep in Teheran verwierp maandag nog een verzoek om vrijlating van de burgemeester.

Dinsdag raakten enkele duizenden aanhangers van Karbashi voor het ministerie van binnenlandse zaken slaags met fundamentalistische jongeren. De politie hield honderden betogers aan. Rafsanjani, die Karbashi in de zomer van 1989 benoemde, zou zich achter de schermen zeer hebben ingespannen voor de vrijlating van de burgemeester. De vroegere president is voorzitter van een belangrijk adviescollege van ayatollah Ali Khamenei, die als "gids van de Islamitische Republiek" de machtigste functie van het land bekleedt. Khamenei drong vorige week bij Khatami en het hoofd van de justitie, ayatollah Mohammad Yazdi, aan op overleg om samen een oplossing voor de zaak-Karbashi te zoeken.

Verlicht bestuurder

Teherans burgemeester, Karbashi, is een vroegere geestelijke, die tulband en habijt heeft verruild voor een pak. Door modernistisch technocraat te worden is hij in onmin gevallen bij de conservatieven en geestelijken, die de meeste instellingen van het bewind beheersen, vooral justitie. Justitie liet Garbashi begin april oppakken in verband met onderzoek naar beschuldigingen van corruptie bij zijn grote projecten in de hoofdstad.

Als geestelijke vocht hij eerst zij aan zij met geestelijk en revolutionair leider ayatollah Khomeini tegen het bewind van de sjah. Khomeini wees hem na het slagen van de revolutie zelfs persoonlijk aan als gouverneur van de grote historische industriestad Isfahan.

In 1989 werd hij, na de verkiezing van Ali Akbar Rafsanjani tot president, burgemeester van het zwaarvervuilde Teheran. Hij ontpopte zich met grootschalige projecten snel als "verlicht" bestuurder. Buitenlanders keken hun ogen uit wegens zijn doortastende aanpak van de problemen in de stad, getuige bijvoorbeeld de aanleg van vele snelwegen in het gebied. Tevens realiseerde hij veel op het gebied van cultuur en sport. Zo stelde hij gemeentelijke zwembaden open voor vrouwen.

Dit alles veroorzaakte afkeer onder de conservatieven. Zij beschuldigden hem van "westers" bestuur. Zijn actieve propaganda voor de verkiezing van president Khatami in mei 1997 leverde Karbashi beschuldigingen op dat hij openbare middelen voor partijpolitieke doeleinden gebruikte. Maar Karbashi heeft die beschuldigingen steeds verworpen met het argument dat het hierbij ging om een "politieke" campagne om te voorkomen dat hij een functie in de regering van Khatami zou krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Burgemeester van Teheran vrijgelaten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken