Bekijk het origineel

Schröder formeel gekozen als lijsttrekker SPD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schröder formeel gekozen als lijsttrekker SPD

3 minuten leestijd

LEIPZIG (AP) - Gerhard Schröder, de premier van Nedersaksen, is gisteren op een speciaal congres van de SPD als lijsttrekker gekozen voor de bondsdagverkiezingen van september.

Schröder werd gekozen door 479 van de 515 afgevaardigden, ofwel 93 procent. Het congres dat de SPD onder het motto "De kracht van het nieuwe" had opgezet was een mediaspektakel. Zo kwam Schröder in gezelschap van SPD-voorzitter Oskar Lafontaine de congreszaal in Leipzig binnen, begeleid door muziek en lichteffecten. Schröder (54) wees de kritiek van de hand dat hij in Leipzig tot koning werd gekroond.

In een toespraak hekelde hij opnieuw de politiek van bondskanselier Helmut Kohl en voorspelde hij dat de SPD in staat zal zijn de werkloosheid naar beneden te krijgen. "Helmut Kohl heeft zijn plaats in de geschiedenisboeken", zo verwees Schröder naar de volgens hem uitgerangeerde bondskanselier.

Doelgroep van de SPD bij de verkiezingen is het "nieuwe midden", ofwel de Duitsers die van de sociaal-democraten pragmatische oplossingen en politieke leiding verwachten, lichtte Schröder toe. De SPD belooft de middeninkomens belastingverlaging en wil vooral het midden- en kleinbedrijf stimuleren, om meer mensen aan het werk te krijgen. Als de SPD aan de macht komt, zal er een noodwet komen om ten minste 100.000 werkloze jongeren aan een baan te helpen.

Duitse media vonden dat het congres van de SPD veel weg had van een Amerikaanse partijconventie. Campagnemanager Franz Müntefering erkende dat de SPD zo veel mogelijk aandacht op Schröder wil vestigen. "We hebben geleerd dat je de verkiezingen niet alleen wint met een programma. Gerhard Schröder is absoluut voor de televisie gemaakt".

Het percentage waarmee Schröder werd gekozen is relatief laag ten opzichte van zijn voorgangers. Vier jaar geleden had SPD-lijsttrekker Rudolf Scharping, de huidige fractieleider van de sociaal-democraten in de Bondsdag, 95,4 procent. Oskar Lafontaine, voorzitter van de SPD, kreeg in 1990 98,7 procent. In 1986 had de toenmalige lijsttrekker Johannes Rau zelfs 99 procent. Ondanks de grote steun van hun achterban verloren de kandidaten allemaal van Helmut Kohl.

Volgens de maandelijkse politieke peiling van de tv-zender ZDF zou de SPD 43 procent van de stemmen krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is 2 procent meer dan in maart. De Groenen, de meest waarschijnlijke coalitiepartner van de SPD, staan op 8 procent, een procent verlies. De CDU/CSU komt op 35 procent, eveneens een procent minder. Kohls coalitiepartner, de FDP, blijft onveranderd op 5 procent, de linkse PDS staat op 4. Driekwart van de ondervraagden, van wie 35 procent zich tot de CDU/CSU rekent, zei dat het tijd is voor een nieuwe regering in Bonn.

In directe vergelijking met Kohl bouwde Schroeder zijn persoonlijke populariteit verder uit. Van de ondervraagden koos 66 procent voor Schroeder als bondskanselier, 26 procent houdt vast aan Kohl. Op de schaal van meest geliefde politici komt Wolfgang Schaeuble, fractievoorzitter van de CDU/CSU, op de tweede plaats na Schroeder. Kohl volgt pas op de negende plaats. De christen-democraten discussieren al een tijd of de bondskanselier het lijsttrekkerschap moet opgeven om de partij sterker de verkiezingen in te sturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Schröder formeel gekozen als lijsttrekker SPD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken