Bekijk het origineel

Akkoord EU en VS over anti-Cuba-wet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord EU en VS over anti-Cuba-wet

Europese bedrijven krijgen geen straf meer

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn het in Londen eens geworden over een versoepeling van de Amerikaanse wetgeving die handel met Cuba beperkt en die investeringen in de olie- en gasindustrie in Libië en Iran verbiedt.

Verder zijn beide partijen het eens geworden over het opruimen van een aantal handelsbeperkingen in verschillende economische sectoren zoals toerisme, telecommunicatie, landbouw en diensten. Dit akkoord zou het begin moeten worden van een "Transatlantisch Economisch Partnerschap" dat volgens sommigen moet uitmonden in een volledige vrijhandelszone tussen de EU en de VS. De Amerikaanse handelsgezant Charlene Barshefsky noemde het akkoord "een belangrijke impuls voor de wederzijdse handel".

Eerder waren president Bill Clinton namens de VS en premier Tony Blair en EU-Commissievoorzitter Jacques Santer namens de EU het eens geworden over een versoepeling van de toepassing van de Amerikaanse wetgeving die de commerciële contacten met Cuba (Helms-Burton) en met Libië en Iran (D'Amato) aan banden legt. Voor wat de Cuba-wetgeving betreft beloofde Clinton dat Europese bedrijven niet gesanctioneerd zullen worden als zij zakendoen met het regime van Fidel Castro. De Europese Unie beloofde van haar kant dat er een lijst wordt opgesteld van Amerikaanse bezittingen die indertijd door het Castro-regime zijn genaast en die bij commerciële activiteiten met Europese bedrijven buiten schot moeten blijven.

Weinig om het lijf

De EU heeft verder toegezegd dat de commerciële en politieke banden met Havana niet worden uitgebreid als daar geen verbeteringen tegenover staan op het gebied van de mensenrechten en van democratische hervormingen. Mark Theisen, woordvoerder van een van de indieners van de anti-Cuba-wet, senator Jesse Helms, vond dat de Europese toezegging "veel te weinig om het lijf heeft". Het was politieke waarnemers niet direct duidelijk of het Congres de belofte van president Clinton voor een permanente versoepeling van de Helms-Burton-wet ongedaan kan maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Akkoord EU en VS over anti-Cuba-wet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken