Bekijk het origineel

Hongkong viert overdracht bescheiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hongkong viert overdracht bescheiden

1 minuut leestijd

HONGKONG (AP) - Hongkong heeft gisteren zijn eerste, turbulente jaar onder Chinees bewind afgesloten. De regering in Peking beloofde op de eerste verjaardag van de soevereiniteitsoverdracht opnieuw zich niet met interne zaken van de voormalige Britse kroonkolonie te bemoeien en steun te bieden in deze tijd van economische onrust.

Tung Chee-hwa, de gouverneur ("Chief Executive") van Hongkong, en de Chinese president, Jiang Zemin, deelden de 6,5 miljoen inwoners van Hongkong mee dat Peking zijn belofte van "één land, twee systemen" gestand doet. Tijdens een banket verklaarde Tung dat China een stabiliserende factor is nu de regio in een financiële crisis verkeert, en dat het volk zich bewust is van "de wederzijdse afhankelijkheid en belangrijke betrekkingen" met Peking.

Ruim een jaar geleden werden dergelijke uitspraken nog vermeden omdat men vreesde voor inperking van politieke vrijheden en inmenging in interne zaken door China. Zelfs oppositieleider Martin Lee, die was uitgesloten van de festiviteiten rond de overdracht, dineerde mee.

De economie, een jaar geleden in ieders ogen nog onaantastbaar, bleek het grootste zorgenkind. De werkloosheid is in geen vijftien jaar zo hoog geweest en de beursindex is gehalveerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hongkong viert overdracht bescheiden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken