Bekijk het origineel

Acht jaar cel en tbs voor pensionhoudster

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Acht jaar cel en tbs voor pensionhoudster

Anjumse vrouw in hoger beroep

3 minuten leestijd

LEEUWARDEN - De 52-jarige pensionhoudster Marianne van der E. is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De vrouw doodde volgens de rechtbank in juni vorig jaar Herman Sonnemans (38) en in december de 26-jarige Louw de Jong.

De rechtbank achtte in beide zaken doodslag bewezen. De politie groef de lichamen van de twee mannen rond de kerstdagen op in de tuin van het pension in Anjum.

De 27-jarige handlanger van de vrouw, P. H. uit Dokkum, is veroordeeld tot drie jaar voor doodslag. Hij hielp de pensionhoudster met het begraven van Sonnemans terwijl toen nog niet vaststond of het slachtoffer al overleden was, zo oordeelde de rechtbank.

De officier van justitie had tegen Van der E. vijftien jaar en tbs geëist. Tegen H. eiste hij zeven jaar cel. Het openbaar ministerie overweegt nog of het tegen de uitspraken in beroep gaat.

De pensionhoudster reageerde teleurgesteld op het vonnis. Zij blijft ontkennen iets te maken te hebben met de dood van beide mannen die in haar tuin gevonden zijn. Ze gaat dan ook in hoger beroep tegen het vonnis.

Psychische stoornis

De rechtbank stelt dat Van der E. beide mannen om het leven bracht door hen met een hamer op het hoofd te slaan. Een psychische stoornis bepaalde haar gedrag in hoge mate, concludeert de rechtbank na het lezen van het rapport van het Pieter Baan Centrum. Daarom zijn de feiten haar verminderd toe te rekenen en legt de rechter haar een veel lagere gevangenisstraf op dan de officier van justitie eiste. Om de kans op herhaling te voorkomen moet de pensionhoudster na de gevangenisstraf naar een tbs-kliniek.

De rechtbank veroordeelde H. voor doodslag op Sonnemans. Er bestaat volgens het vonnis een reële kans dat het slachtoffer nog leefde toen Van der E. en H. hem samen begroeven. H. zelf meent dat de klap met de hamer van de pensionhoudster Sonnemans doodde. Hij vindt het helpen met het begraven van het lichaam geen doodslag en overweegt daarom in hoger beroep te gaan.

Van der E. moet 11.500 gulden betalen aan de nabestaanden van Louw de Jong. Aan de nabestaanden van Sonnemans moet zowel de pensionhoudster als H. ruim 4.000 gulden betalen.

Twijfels

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de Anjumse pensionhoudster de beide moorden op haar geweten heeft. Sterke twijfels heeft de Maastrichtse rechtsgeleerde dr. H. F. M. Crombag, die de zaak op de voet heeft gevolgd.

Volgens hem heeft de rechtbank ten onrechte de betrokkenheid van verschillende randfiguren, die in het pension over de vloer kwamen, buiten beschouwing gelaten. Hij hoopt dat het hof de zaak tot op de bodem uitzoekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Acht jaar cel en tbs voor pensionhoudster

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken