Bekijk het origineel

Roerganger van een koersloze economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Roerganger van een koersloze economie

Jamil Mahuad wint presidentsverkiezingen Ecuador met minimale voorsprong

5 minuten leestijd

QUITO - Met een oorlogsverklaring aan corrupte ambtenaren en de belofte om orde te scheppen in de bestuurlijke chaos die het land heerst, zegevierde de voormalige hoofdstedelijke burgemeester Jamil Mahuad in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezing die gisteren plaatshad in Ecuador.

Met een minimale voorsprong van zo'n 2,4 procent liet hij de bananenmagnaat Alvaro Noboa, die de steun genoot van het begin '97 wegens mentale tekortkomingen afgezette staatshoofd Abdalá Bucarám, achter zich.

Bij de eerste verkiezingsronde op 31 mei haalde Jamil Mahuad 35 procent van de stemmen en bleef Alvaro Noboa steken op een kleine 27 procent. De verkiezing verliep zonder noemenswaardige incidenten, hoewel de politie in de drie dagen die aan de stemming voorafgingen meer dan duizend mensen arresteerde wegens het overtreden van de drooglegging. De verkoop en consumptie van alcoholhoudende dranken, met inbegrip van bier en wijn, is gewoonlijk zowel 72 uur voor de verkiezingsdag als erna verboden.

Fraudeurs

Hoewel het verifiëren en tellen van de ongeveer 7 miljoen stemmen in het bergachtige Ecuador een reusachtig karwei is dat zeker tot woensdag zal duren, riep Jamil Mahuad zichzelf in de loop van gisteren met veel fanfare reeds uit tot winnaar. Alvaro Noboa deed terstond hetzelfde, maar verschillende van zijn naaste campagnemedewerkers gaven schoorvoetend toe dat de flamboyante multimiljonair de strijd heeft verloren: "Zelfs wanneer de kiezers in de provincie massaal op onze Alvaro zouden hebben gestemd -iets wat we niet verwachten- dan nog is het niet mogelijk de voorsprong van Mahuad ongedaan te maken", aldus Alvaro Noboa's zuur kijkende campagneleider Elviro Martínez.

De verslagen kandidaat riep zijn volgelingen ertoe op het werk van de Nationale Kiesraad in Quito nauwkeurig te volgen. "Het is niet ondenkbaar en zelfs waarschijnlijk dat mijn tegenstander nu reeds aanspraak maakt op de overwinning omdat hij iets meer weet. Het zou niet de eerste keer zijn dat fraudeurs hun slag slaan tijdens het openen van de stembussen", aldus Alvaro Noboa, die de kiezers een vertienvoudiging van het minimumloon had beloofd naast de onmiddellijke bouw van 200.000 volkswoningen. Hoe hij deze uitspattingen zou financieren liet Noboa evenwel in het midden.

Funest

De grove insinuaties van de kandidaat benadrukken het stormachtige en wanordelijke karakter van de Ecuadoraanse politiek, iets waarin Jamil Mahuad verandering wil brengen: "Er zijn gewoon te veel politieke partijen waardoor het parlement niet behoorlijk kan functioneren. De constante ruzies en vetes in ons Congres maken het vormen van coalities onmogelijk, hetgeen inhoudt dat de regering zelden of nooit op de steun van de volksvertegenwoordiging kan rekenen. Dat is funest voor de besluitvaardigheid. Een gekozen staatshoofd krijgt zodoende niet de gelegenheid zijn beleidsideeën in praktijk te brengen", aldus Jamil Mahuad.

Ecuadors aanstaande president genoot een opleiding in de rechten aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard-universiteit en verdiende als burgemeester van Quito zijn sporen in de woelige politiek van het kleine Andesland. De lijsttrekker van de Democratische Volkspartij belooft meer aandacht te besteden aan de sociale noden van de bevolking en zei de subsidies op aardgas, elektriciteit en water voor de allerarmsten te zullen handhaven. Tegelijkertijd wil Mahuad het investeringsklimaat verbeteren in de hoop buitenlandse beleggers naar het land te lokken.

Mahuad wordt zo dadelijk roerganger aan het hoofd van een koersloze economie. Niet alleen veroorzaakte de El Niño-klimaatswenteling met overstromingen, aardverschuivingen en stormen voor miljarden guldens aan economische schade, ook de historisch lage olieprijs berooft het land van broodnodige deviezen. Ecuador is het armste land van Zuid-Amerika. Het minimumloon per maand bedraagt amper veertig gulden. Bijna 90 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de natie gaat gebukt onder een buitenlandse schuld van ruim 30 miljard gulden.

De economie van Ecuador leunt op de export van olie en bananen. De prijs van beide producten is op een dieptepunt aangekomen. De derde pilaar van de Ecuadoraanse economie, de visserij, is zwaar getroffen door het El Niño-fenomeen en is verkruimeld. Bijna de helft van de visverwerkende bedrijven ging het afgelopen jaar op de fles.

Mahuad zal na zijn aantreden op 10 augustus vrijwel direct met het parlement in aanvaring komen over zijn plan de staatstelefoonmaatschappij te verkopen. Interim-president Fabián Alarcón, die in februari '97 de weggestuurde Bucarám opvolgde, faalde in twee pogingen om een parlementair fiat voor deze privatisering te krijgen. De verkoop van de staatstelefonie moet ongeveer een half miljard gulden opleveren. Dit geld zou de regering in staat stellen de benodigde economische hervormingen te bekostigen die het land aantrekkelijk kunnen maken voor beleggers van over de grens.

Frictiepunt

Hoewel Mahuads Democratische Volkspartij de grootste politieke beweging in Ecuador is, bezet de regeringsfractie slechts eenderde deel van de zetels in het Congres. Een ander voorspelbaar frictiepunt is het plan van Mahuad om een einde te maken aan het monopolie van de staatoliemaatschappij Petroecuador. Hoewel het bedrijf notoir inefficiënt is en de technische kennis mist om de bronnen optimaal te benutten, rust op het monopolie van Petroecuador een politiek taboe.

"Geen staatshoofd heeft het tot dusver gewaagd hieraan te tornen. Wanneer Jamil Mahuad de moed heeft de status van het bedrijf te veranderen dan wacht hem zonder twijfel de toorn van het parlement, met als gevolg dat hij het risico loopt om, evenals enkele van zijn voorgangers, vier jaar lang vrijwel machteloos in het presidentiële paleis te verblijven. Ecuadors parlement mag dan soms op een gekkenhuis lijken, het is niet iets waarmee je kunt sollen", aldus politicoloog Michel Rowland in Guayaquil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Roerganger van een koersloze economie

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken