Bekijk het origineel

Twistende presidentskandidaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Twistende presidentskandidaten

Groeiend aantal Ecuadoranen is getouwtrek politici meer dan beu

3 minuten leestijd

QUITO - Met traangas en gebruik van de wapenstok heeft de polititie van de Ecuadoraanse havenstad Guayaquil de orde hersteld nadat volgelingen van twee presidentskandidaten die beiden verklaren de verkiezingen van zondag te hebben gewonnen, met elkaar slaags waren geraakt.

Bij de ongeregeldheden raakten twaalf mensen gewond. De politie greep enkele tientallen raddraaiers in de kraag. Ook in de hoofdstad Quito kwam het tot botsingen tussen aanhangers van oud-burgemeester Jamil Mahuad (48) en diens naaste rivaal, de bananenmagnaat Alvaro Noboa (47).

Volgens een tussentijdse rapportage van de nationale kiesraad kreeg Jamil Mahuad zondag 51,2 procent van de stemmen, terwijl Alvaro Noboa 48,8 procent van de kiezers achter zich kreeg.

Noboa verklaarde dat hij het slachtoffer is van stembusfraude. De Latijns-Amerikaanse Mensenrechten Vereniging, wier waarnemers toezicht hielden op de verkiezing van zondag, meldde gisteren evenwel geen onrechtmatigheden op het spoor te zijn gekomen. Inmiddels zijn de stemmen uit acht van Ecuadors 21 provincies verwerkt. Het eindresultaat laat evenwel tot vrijdag of later op zich wachten.

Waarschuwing

De in februari '97 wegens "mentale tekortkomingen" door het parlement uit zijn functie ontheven oud-president Abdala Bucaram waarschuwde vanuit Panama, waar hij politiek asiel kreeg, dat "een tweede misselijkmakende verkiezingsroof" zal resulteren in een golf van politiek geweld.

"Nadat eerst ik het slachtoffer van een parlementaire coup was, dreigt nu ook mijn goede vriend en partijgenoot Alvaro Noboa zijn electorale triomf kwijt te raken. Zo blijft er van onze democratie weinig over", aldus de tierende Bucaram.

Alvaro Noboa verklaarde zijn beklag te zullen doen bij zowel de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) als bij de ambassadeur van de Verenigde Staten in Quito. "Uit mijn eigen peilingen blijkt overduidelijk dat ik de verkiezingen heb gewonnen met een verschil van 150.000 stemmen", zo verzekerde Noboa, die zichzelf reeds door zijn medestanders laat aanspreken met de titel president. Enkele honderden van Noboa's volgelingen kamperen voor het gebouw van de Nationale Kiesraad, in de hoop verdere fraude te kunnen ontmoedigen.

Het is niet de eerste keer in Ecuador dat meer dan één politicus aanspraak maakt op het presidentschap. Na Bucarams gedwongen vertrek waren er drie onderling kibbelende gegadigden voor 's lands hoogste ambt. Het Congres benoemde uiteindelijk parlementsvoorzitter Fabián Alarcón tot interim-staatshoofd nadat het ook vice-president Rosalía Arteaga ongeschikt had verklaard voor de functie.

Beu

Volgens Jamil Mahuad van de Democratische Volkspartij zijn de beschuldigingen van Noboa "onterecht en misplaatst". De voormalige burgemeester van de hoofdstad, die zijn populariteit dankt aan een voor Ecuadoraanse begrippen uitermate efficiënte manier van besturen, noemde Noboa's gedrag onverantwoord en zei dat de verslagen kandidaat willens en wetens aanstuurt op een burgeroorlog.

"Het huidige scenario is allerminst hoopgevend. Ecuador beleeft een ernstige politieke, economische en morele crisis en geen van de beide presidentskandidaten heeft van de kiezers een solide mandaat gekregen om het land op het rechte spoor te trekken. Hoewel de stembusuitslag een kabinet van nationale eenheid wenselijk maakt, zijn de politieke verhoudingen dusdanig verstoord dat een dergelijk plan bij voorbaat tot falen is gedoemd", aldus de politieke analist Antonio Rodríguez del Campo van de Staatsuniversiteit in Quito.

Een groeiend aantal Ecuadoranen is het voortdurende geruzie van de politici beu. De afgelopen twee jaar zijn de kiezers zes keer naar de stembus getogen, zonder enig merkbaar positief resultaat. "Democratie stelt teleur. Het bestel is op zich prima, alleen de mensen die zich ertoe aangetrokken voelen zijn ver beneden de maat. Zowel Mahuad als Noboa heeft de kans gemist om onze vermoeide kiezers weer enige hoop op een betere toekomst te geven. Zij bevestigen louter de reeds bestaande vooroordelen", zo schreef het dagblad Hoy in zijn editie van gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Twistende presidentskandidaten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken