Bekijk het origineel

Postzegels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Postzegels

4 minuten leestijd

Op dinsdag 8 september verschijnt de 58e editie van de Speciale Catalogus Postzegels van Nederland en overzeese rijksdelen. Mede door de kleurenafbeeldingen van ongeveer zevenduizend items en de enorme schat aan informatie over tandingen, variëteiten en dergelijke is deze catalogus onmisbaar voor serieuze verzamelaars. In de komende editie zal ook een katern van 20 bladzijden voorkomen met alle bijzonderheden over postzegel- en automaatboekjes. De prijs bedraagt 29,50.

Stempelnieuws

Op 3 september heeft een bijzondere vlucht plaats vanaf vliegveld Zürich-Kloten naar Amsterdam in verband met de AeroFilatelia VoliAmi Ambri Alpine Airshow '98. Er zal een bijzonder aankomststempel worden gebruikt. Belangstellenden voor dit stempel kunnen enveloppen of kaarten met voldoende frankering tot 10 september zenden naar PTT Post, Verzamelservice, Postbus 30051, 9700 RN Groningen.

De tentoonstelling "100 jaar vorstinnen op de Nederlandse troon, Europese vorstenhuizen", die van 4 tot 6 september wordt gehouden in het World Trade Centre te Rotterdam, is eveneens goed voor een speciaal stempel. Het stempel wordt afgedrukt bij een bezoek aan deze bijzondere expositie, maar men kan tevens kaarten of enveloppen, mits voldoende gefrankeerd, zenden naar bovengenoemd adres van PTT Post te Groningen.

Dit geldt tevens voor de postzegelexpositie Veendamphila te Veendam, die begin november wordt georganiseerd.

Filatelie

Frankrijk - Op 12 september verschijnt het eerste souvenirvel ter gelegenheid van de Philexfrance '99, die volgend jaar juli in Parijs wordt georganiseerd. Het blok bevat vijf zegels van 3 fr.

Nieuw-Zeeland - Van 7 tot 9 augustus wordt in New Plymouth de Tarapex '98 gehouden. Het is de derde nationale expositie die door de Taranaki Philatelic Society (Inc) wordt georganiseerd. Ter gelegenheid hiervan verscheen woensdag een souvenirvel met twee zegels van 80 c. Ze tonen twee berggezichten, die precies een eeuw geleden voor het eerst op zegels werden afgedrukt. Het waren de eerste zegels in dit land waarop de Britse koning niet werd getoond.

Eurozegels

België - De Post meldt dat op 1 oktober volgend jaar de eerste postzegel met dubbele waardeaanduiding (BEF/EUR) zal verschijnen. De zegel draagt de beeltenis van koning Albert II. Hiermee wordt de 150e verjaardag van de allereerste Belgische postzegel in 1849 herdacht.

Journalistenzegel

Argentinië - In dit land wordt de Dag van de Journalist in ere gehouden, nadat in juni 1810 de onafhankelijke Gazeta de Buenos Ayres was uitgekomen. Later kwamen La Capital, La Prenca en La Nacion erbij. Op 20 juni verscheen een bijzondere zegel van 75 c ter herinnering aan de Dag van de Journalist. Hierop staat een afbeelding van de belangrijkste "attributen" voor en van de journalist: pen, schrijfmachine, computer.

Andere zegels

Chili - De tweede bijeenkomst van staatshoofden en/of regeringsleiders van Amerikaanse staten was goed voor een zegel van $ 150. Ook verschenen twee zegels bij het honderdjarig bestaan van de veterenaire dienst; waarden C$ 250 en 350.

Duitsland - Op 1 juni trad de Europese Centrale Bank, waarvan dr. W. Duisenberg president is, officieel in werking; hiervoor een zegel van 110 pf met de letters EZB.

Hongarije - Begin september wordt in Wenen en Boedapest het wereldcongres voor computertechniek gehouden onder de initialen IFIP; een zegel van 65 fr wordt ervoor uitgegeven.

Ierland - Van 4 tot 13 september wordt in Lissabon (Portugal) een postzegelexpositie gehouden, mede ter gelegenheid van de EXPO in Portugal. PTT Ierland geeft hiervoor een souvenirvel uit met een zegel van 2 pond, gewijd aan de vijfhonderdste herdenking van de zeeroute van Portugal naar India, ontdekt door Vasco da Gama.

Liechtenstein - De post in dit vorstendom herinnert met een zegel van 1,80 aan het revolutiejaar 1848.

Nederlandse Antillen - Op 24 juni vier zegels met portretten van bekende persoonlijkheden, zoals G. S. Newton en Christina Elisabeth Flanders-Roosburg; waarden 40, 75, 85 en 110 c.

Portugal - Dit land herdenkt mede via een serie van vier bijzondere postzegels dat in 1748 de Koninklijke Glasfabriek in Coina, bij Lissabon, werd opgericht. De zegels tonen glasfabricage in verleden en heden; uitgiftedatum 7 juli; waarden 50, 80, 100 en 140 $.

Turkije - Dit land beschouwt zich als een van de landen van Europa en daarom ook hier Europa-zegels; twee van respectievelijk 100,000 en 150,000 PA, met afbeeldingen van nationale feesten. Tevens een souvenirvel voor het door de VN aangekondigde Jaar van de Oceaan, met vier zegels.

Verenigde Staten - Na de Tweede Wereldoorlog startten onder andere de VS een luchtbrug op vliegveld Tempelhof in Berlijn voor de aanvoer van voedsel en medicijnen voor de bevolking van de Duitse hoofdstad. De Post schonk hieraan aandacht door de uitgifte van een herdenkingszegel van 32 c, waarvan de eerste zegel werd afgestempeld op genoemd Berlijns vliegveld door de vice-president van VS Post.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Postzegels

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken