Bekijk het origineel

Koninklijke verkering voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koninklijke verkering voorbij

Emily en prins Willem-Alexander blijven vrienden

4 minuten leestijd

APELDOORN - De verlovingsverhalen kunnen vernietigd worden. Het is uit: de verkering tussen prins Willem-Alexander en Emily Bremers. Intimi van het paar bevestigden gisteren in de loop van de dag de primeur van De Telegraaf. Sinds een paar maanden is de relatie voorbij.

De bron van het ochtendblad, mevrouw Van den Broek, heeft inmiddels spijt van haar loslippigheid begin deze week tegenover een handvol Nederlandse journalisten in New York. Eurocommissaris Van den Broek gaf een verklaring uit waarin hij het betreurde dat zijn vrouw als de boodschapper van het nieuws wordt genoemd. Niettemin zou zijn eega het kunnen weten. Hun dochter, prinses Marilène, gebruikte vorige week nog met Emily een maaltijd in een restaurant aan de Amsterdamse Van Baerlestraat.

Andere kennissen van het paar geven toe dat de vriendschap voorbij was. Volgens een van hen hadden de twee dit voorjaar een knipperlichtrelatie. Emily liet zich tegenover deze kennis op een bruiloft ontvallen "wel te zullen zien waar het schip strandt". Kort daarop was het definitief voorbij, al zegt iedereen dat het tweetal nog wel een gewone vriendschappelijke relatie zal onderhouden.

Begin dit jaar viel in hofkringen te beluisteren dat Willem-Alexander (31) en Emily (28) zich dit jaar zouden verloven of hun verhouding verbreken. Een nog langer uitstel van een definitieve beslissing over hun beider toekomst leek na een omgang van bijna vier jaar ongepast.

Mysterieuze dame

De verliefdheid tussen de troonopvolger en de Nijmeegse tandartsendochter kwam kort voor Kerst 1994 in de openbaarheid. Bierbrouwer Alfred Heineken vertelde aan HP/De Tijd met de troonopvolger en zijn nieuwe vriendin te hebben geluncht. Het opinieblad lag nog niet in de kiosk of de jacht op de mysterieuze dame was geopend. Weekend had het eerste beet: de nieuwe vlam bleek de rooms-katholieke Emily Bremers te zijn. Het roddelblad betrapte de rechtenstudente op weg naar haar stageplaats op het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe.

Kort daarop bleek dat Emily niet zomaar een vriendinnetje was. Op 20 januari 1995 belandde het stel tijdens een reis naar de wintersport op de Duitse Autobahn in de vangrails. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) moest de mond van het slot doen. Al bleef de RVD erbij dat Emily slechts tot de kennissenkring van de prins behoorde. Na lang aandringen liet de toenmalige woordvoerster zich ontglippen dat Emily en de prins misschien wel samen kaartten. Afgezien van enige rechercheurs had het stel op dat moment geen enkele begeleiding.

Het zou niet de laatste keer zijn dat de twee een romantisch uitstapje maakten. Zo bezochten ze samen onder meer enkele popconcerten. Ook woonde Emily eind '96 met de koninklijke familie de kerstnachtdienst in de Apeldoornse Grote Kerk bij.

Gedurende al deze tijd mocht Alexanders vriendin, die inmiddels is afgestudeerd en bij KLM werkt, zich verheugen in de aandacht van vooral de fotografen van de populaire bladen. Zij wachtten haar op bij haar appartement in de Haagse Nieuwe Schoolstraat, niet ver van het huis van de troonopvolger aan het Noordeinde. Zij volgden haar naar haar werk en als zij bij haar familie op bezoek ging.

Rechtse opvattingen

Het doopceel van de ouders van Emily is de afgelopen jaren veelvuldig gelicht. Vooral de uitgesproken rechtse opvattingen van haar vader deed menigeen de wenkbrauwen fronsen. Toen de Bremers hun huis in de Heilige Landstichting bij Nijmegen in 1996 om belastingtechnische redenen verruilden voor een onderkomen in het Belgische Brasschaat, vroeg menigeen zich af of dit nu wel de ideale schoonfamilie voor Nederlands toekomstige koning was.

Naarmate de verhouding langer duurde, leek het erop dat Emily alle bezwaren die er tegen haar bestonden, wist te overwinnen. Zelf hield ze keurig haar mond tegenover de pers en vroeg ook haar kennissen dat te doen. Haar optreden leek ook bij de koninklijke familie in goede aarde te vallen.

Ongemakkelijk

Ze was aanwezig op diverse feestjes. Eind januari was ze de gast van koningin Beatrix, toen die haar zestigste verjaardag vierde met een galabal in Amsterdam. Emily zat evenwel niet aan dezelfde tafel als haar vriend. Volgens aanwezigen voelde ze zich ook wat ongemakkelijk en stond zij tijdens het feestgedruis een beetje aan de kant. Nu doet zij dat definitief. Prins Willem-Alexander zal op zoek moeten naar een andere vrouw die haar privé-leven op wil geven voor een plaats naast de troon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Koninklijke verkering voorbij

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken