Bekijk het origineel

Bij supermarkten veel toeslagen weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bij supermarkten veel toeslagen weg

Nieuwe cao handhaaft bonus voor de zondag

3 minuten leestijd

LEIDSCHENDAM - Bij de supermarkten raakt het vaste personeel volgend jaar een flink deel van de huidige toeslagen voor het werken in de avonduren en op zaterdagen kwijt. Vanaf oktober volgend jaar krijgen de medewerkers geen extraatje voor het werken tot acht uur 's avonds en voor de zaterdagmiddag.

Dat staat in het principeakkoord voor een nieuwe cao dat vakbonden en werkgevers zaterdagavond na zeven moeizame onderhandelingsronden hebben bereikt. De toeslagen voor de onregelmatige uren vormden het grootste struikelblok tijdens het overleg. Werkgevers vonden dat de toeslagen konden worden afgeschaft, omdat er geen onaangename uren meer zouden zijn.

Loonsverhoging

De vakbonden hebben zich lang tegen het schrappen van de toeslagen verzet, maar zijn uiteindelijk gezwicht voor de wensen van de supermarktketens omdat de werknemers een forse verhoging van het 'gewone' loon krijgen. In ruil voor het inleveren van de toeslagen hebben de bonden een loonsverhoging van 2,5 procent bedongen. Die komt boven op de overige loonsverhogingen, in anderhalf jaar tijd 5 procent.

Verder zijn er garanties afgesproken over werktijd en vrije tijd. Werknemers kunnen niet meer dan gemiddeld twee avonden worden verplicht te werken. Voor nieuw in dienst tredende personeelsleden gelden maximaal zestien zaterdagen waarop men verplicht kan worden te werken. Voor de huidige werknemers gelden de oude afspraken. De toeslagen voor de uren tussen 20.00 uur en 22.00 uur en voor de zondagen blijven gehandhaafd.

De cao, waaronder 200.000 mensen vallen, loopt van oktober dit jaar tot april 2000. De Dienstenbond CNV is positief over het resultaat. Met name de zondagen waren een "keihard punt", aldus onderhandelaar R. Leloux.

Onderhandelaar W. Noordman van FNV Bondgenoten is tevreden met het voorlopige akkoord. Volgens hem gaan de voltijdwerknemers er niet op achteruit, ondanks het verdwijnen van de toeslagen. In het akkoord is namelijk ook vastgelegd dat een supermarktchef zijn medewerker slechts twaalf zaterdagen per jaar kan laten werken. Als de medewerker zelf meer weekeinddiensten wil draaien, is dat geen probleem. Voor de avonden geldt een maximum van twee per week. "Als je alleen werkt op de verplichte zaterdagen en avonden, kom je niet slechter uit", verzekert Noordman. De extra loonsverhoging zorgt daarvoor. Voor de vele scholieren die 's avonds en op zaterdag werken, verandert er niets. Deeltijdwerkers hadden immers ook in de oude cao geen recht op toeslagen.

Kinderopvang

In de nieuwe cao zijn verder afspraken gemaakt over kinderopvang en over verlenging van de vut-regeling. De werknemers moeten vanaf volgend jaar 0,12 procent meer premie betalen voor deze uittreedregeling; voor de werkgevers gaat de premie 0,2 procent omhoog.

De circa 10.000 werknemers in de distributiecentra van de grootste supermarktketens krijgen vanaf volgend jaar april een eigen regeling voor onder meer de toeslagen. Daarover moeten bonden en werkgevers nog praten. Ook de werkgevers zeiden zaterdagavond blij te zijn met het bereikte akkoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bij supermarkten veel toeslagen weg

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken