Bekijk het origineel

Topambtenaar klapt weer uit de school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Topambtenaar klapt weer uit de school

"Bonden moeten looneis toch matigen"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De hoogste ambtenaar van het ministerie van economische zaken, S. van Wijnbergen, vindt dat de looneis van 3 procent van de vakbonden "gelijkstaat aan zelfmoord". Voor de Wereldomroep zei Van Wijnbergen gisteren dat vakbonden, werkgevers en de overheid er rekening mee moeten houden dat de inflatie 1 procent lager uitpakt dan is geraamd.

De uitspraken van de secretaris-generaal van Economische Zaken zijn in dubbele zin opmerkelijk. In de eerste plaats lijkt Van Wijnbergen zich weinig aan te trekken van het spreekverbod dat hem eerder dit jaar is opgelegd door zijn superieur, minister Jorritsma van economische zaken. Bovendien klinken zijn uitlatingen over de economische verwachtingen voor volgend jaar opnieuw aanmerkelijk negatiever dan officieel vanuit het kabinet wordt aangegeven.

CDA-kamerlid Balkenende heeft minister Jorritsma gisteren schriftelijke vragen gesteld over Van Wijnbergens oproep tot loonmatiging. Volgens Balkenende staat die uitspraak haaks op mededelingen van minister K. de Vries van sociale zaken vorige week na afloop van het Najaarsoverleg met de sociale partners. De Vries zei toen dat het kabinet juist geen oproep tot loonmatiging zou doen. "Wij noemen geen percentage, dat is de verantwoordelijkheid van de cao-onderhandelaars", aldus De Vries afgelopen donderdag.

Balkenende herinnert er bovendien aan dat Van Wijnbergen begin september ook al eens in het openbaar afstand heeft genomen van het kabinetsbeleid, toen hij in het PvdA-Vlugschrift kritiek had op het beleid van minister Zalm van financiƫn en de inhoud van het regeerakkoord. "Acht de minister het uit het oogpunt van consistentie en helderheid van het kabinetsbeleid niet zorgwekkend dat bij herhaling vanuit ambtelijke kringen andere, doorgaans aanmerkelijk zorgelijker, signalen over de financieel-economische ontwikkelingen klinken dan uit het kabinet?" zo vraagt de CDA'er aan minister Jorritsma.

Passende maatregelen

Ook D66-vice-fractievoorzitter Bakker toonde zich gisteren bezorgd over de uitspraken van Van Wijnbergen. "Het kan niet zo zijn dat ambtenaren in het openbaar op cruciale punten iets anders zeggen dan het kabinet. Bij Van Wijnbergen gebeurt dat bovendien niet voor het eerst. Ik ga er dan ook van uit dat minister Jorritsma passende maatregelen zal nemen".

Ook CNV-voorzitter Terpstra reageerde gisteren verbaasd op Van Wijnbergens uitspraken. Het is "merkwaardig dat een topambtenaar buiten de minister om" met dergelijke uitlatingen komt, aldus Terpstra. "Ik dacht na vorige week dat we de discussie konden sluiten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Topambtenaar klapt weer uit de school

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken