Bekijk het origineel

Plezierige picknick tijdens Loofhuttenfeest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Plezierige picknick tijdens Loofhuttenfeest

2 minuten leestijd

"Helaas, we weten wel hoe rijk Salomo was en hoe feestelijk de maaltijden in zijn paleis, maar we weten niet wát er werd opgediend", schrijft Wina Born in haar "Culinaire bijbel" die overigens geen bijbel is, noch een bijbels kookboek. Het is een boek dat vooral gaat over de eetcultuur in de Bijbel.

In de maanden dat Wina Born in opdracht van de Stichting Jaar met de Bijbel aan een boek werkte dat de titel "Culinaire bijbel" meekreeg, raadpleegde ze verschillende bijbelvertalingen, waaronder de Statenvertaling. Hoewel de mens in het "zweet zijns aanschijns" brood at na de zondeval en in spijswetten werd bepaald wat rein en onrein was, wordt in de Bijbel veel gegeten en uitbundig gedronken. Gasten worden onthaald, er worden vrolijke feesten gevierd en rijke geschenken gegeven in de vorm van voedsel, stelt de auteur in een inleiding.

Uit de vele teksten die Born las over eten en drinken, probeerde ze zich een beeld te vormen van de eetcultuur "vanaf de verboden vrucht en de wijn van Noach tot de vissers aan het Meer van Galilea". Ze volgde de Bijbel zonder geloofskwesties of theologische aspecten al te veel te laten meespreken en verdiepte zich op een enkele uitzondering na, evenmin in de historische juistheid.

Hamansoren

Het resulteerde in een prettig leesbaar boek. Culinair specialiste Born, die uit een gereformeerde familie stamt maar kerkelijk niet meer meelevend is, geeft aan de hand van bijbelteksten (met bronvermelding) haar visie op met name de geschiedenissen waarin het over eten gaat. Als na de terugkeer uit de ballingschap door Nehemia het Loofhuttenfeest weer wordt ingesteld, geeft de Bijbel geen aanwijzingen over wat er gegeten of gedronken werd. "Maar we mogen aannemen dat er bij de hutten in het veld vlees geroosterd werd boven een vuurkuil, dat er honingkoeken waren, verse kaasjes en fruit, een plezierige picknick waar ook de most en de nog gistende wijn werd aangesproken". Wina Born wandelt via "De aanvang", "De spijswetten", "Melk en honing", "De wijn die het hart verheugt" of "Rijkdom en koninklijke maaltijden" door de Bijbel en geeft de lezer 24 recepten mee die zij omschrijft als "hedendaags authentiek". Er zijn namelijk nooit papyrusrollen of perkamenten gevonden met authentieke recepten. Zo voegt zij ingrediënten toe die men in bijbelse tijden nog niet kende. De recepten, die variëren van vijgenjam en ongezuurd brood tot Joodse honingkoek en Hamansoren, kunnen wel bogen op een lange, soms eeuwenoude traditie. Wie relativerend leest, zal genieten van de (w)etenswaardigheden.

"Culinaire bijbel", door Wina Born; uitg. Kok, Kampen, 1998; ISBN 90 242 9420 7; 175 blz.; 29,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Plezierige picknick tijdens Loofhuttenfeest

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken