Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De duistere oorsprong van de oliebol

Bekijk het origineel

Bladerweergave niet beschikbaar
+ Meer informatie

De duistere oorsprong van de oliebol

Bakker bakt bollen met zo veel mogelijk sliertjes, net als oma vroeger deed

8 minuten leestijd Arcering uitzetten

Als het einde van het jaar nadert, willen we oliebollen. Voor menigeen is oudejaarsavond niet compleet als er geen schaal gevuld met dit calorierijke baksel op tafel staat. Een traditie met diepe wortels die nog springlevend is. Onze voorvaderen deden zich in de Middeleeuwen in de donk erste weken van het jaar al tegoed aan een koek waarvan de oliebol is afgeleid. Waarschijnlijk. Want waar dit oudejaarsbaksel oorspronkelijk vandaan komt, is eigenlijk tamelijk duister.

U heeft geen rechten om dit artikel te lezen Premium Artikel

Dit artikel is exclusief leesbaar voor abonnees met een RD-abonnement, een zesdaags abonnement op het RD of op de e-paper. Dit artikel lezen? Log in op uw EMG-account of neem een abonnement.

Inloggen Neem (proef)abonnement

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

De duistere oorsprong van de oliebol

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's