Bekijk het origineel

Allergie door wormen bij huisdieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Allergie door wormen bij huisdieren

2 minuten leestijd

Spoelwormen zijn er een oorzaak van dat mensen steeds vaker last krijgen van allergieën, met name van allergische astma en luchtweginfecties. Zij kunnen leiden tot het aan de dag treden van astmatische aandoeningen die al in aanleg aanwezig zijn en deze verergeren.

Wanneer honden- en kattenbezitters hun huisdieren beter ontwormen, kunnen zij mensen met een erfelijke aanleg voor astma ellende besparen. Spoelwormen komen bij honden en katten veel voor. Ook mensen, vooral kinderen, kunnen last hebben van de wormen. Zij kunnen besmet raken wanneer zij in aanraking komen met de ontlasting van een hond of kat die drager is van de wormen (Toxocara). Zij produceren bij elkaar zo'n 200.000 eitjes per dag, die via de ontlasting worden uitgescheiden.

Waarschijnlijk heeft 10 tot 15 procent van de bevolking ooit contact gehad met de zich uit de eitjes ontwikkelende larven van spoelwormen. Zandbakken, tuinen, plantsoenen en uitlaatveldjes, kortom, plaatsen waar kinderen vaak spelen, vormen een bron van besmetting.

Infecties verlopen doorgaans onopgemerkt. Als er ziekteverschijnselen optreden, lijkt het vaak op een soort griep. Bij uitzondering leidt het tot long- en leveraandoeningen of oogklachten. Maar de spoelworm levert ook een sluimerend gevaar op, aldus prof. F. van Knapen. "De larfjes die uit de eitjes komen, gaan op rondtocht in het lichaam. Zij ontsnappen daarbij telkens aan het immuunsysteem. Zij maken mensen niet direct ziek, maar prikkelen het immuunsysteem. Wanneer de aanleg voor een allergie er is, dan zorgt die prikkeling ervoor dat de allergie zich manifesteert of erger wordt".

Honden- en kattenbezitters moeten er dan ook van worden doordrongen dat zij hun dieren een tot twee keer per jaar ontwormen. Onderzoek van het NIPO heeft uitgewezen dat een kwart van de hondenbezitter dat nooit doet. Van de overige 75 procent doet nog eens een kwart het niet vaak genoeg. Dat betekent dat er in Nederland 550.000 honden rondlopen die niet of onvoldoende ontwormd zijn. Het onderzoek strekte zich niet uit tot katten. Van de hondenbezitters weet 8 procent niet dat zij hun dier moeten ontwormen. Nog eens 13 procent weet niet dat dit minstens elk jaar moet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Allergie door wormen bij huisdieren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken