Bekijk het origineel

Lagere telefoontarieven na Opta-vonnis verwacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lagere telefoontarieven na Opta-vonnis verwacht

Concurrenten van KPN blij met uitspraak

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Na de prijzenslag op de markt voor mobiele telefonie is nu ook het vaste net van KPN aan de beurt. De uitspraak van telecomwaakhond Opta dat het vaste KPN-telefoonnet zonder voorbehoud ook aan concurrenten ter beschikking moet worden gesteld, zal lagere gesprekstarieven opleveren, zo verwacht de Consumentenbond.

De Opta deed gisteren uitspraak in een conflict tussen KPN en Versatel. Er is op het vaste telefoonnet een tekort aan zogenaamde interconnectiepoorten (koppelingen tussen de KPN-lijnen en die van de concurrentie). KPN (de vroegere PTT) is de enige aanbieder die met zijn kabels bij consumenten in de huiskamer kan komen. De concurrentie is dus afhankelijk van de mogelijkheden die KPN biedt op het gebied van interconnectie.

Opta, die toeziet op een volledige liberalisering van de telecommarkt in Nederland, oordeelde gisteren na een klacht van Versatel dat KPN de eigen telefoonlijnen moet delen met de concurrentie zolang het interconnectieprobleem niet is opgelost. KPN zal deze 'service' met de andere telecomaanbieders verrekenen.

"De klanten van KPN-concurrent Versatel krijgen waar ze voor betalen: een telefoon die werkt", vindt de Consumentenbond. Verder verwacht de bond dat nu ook op het vaste telefoonnet de concurrentie echt een kans krijgt. "Ook KPN zal meemoeten in de slag op het vaste net. Toen op het mobiele net echte concurrentie mogelijk werd, gingen de tarieven met tientallen procenten omlaag. Iets dergelijks kun je nu ook verwachten."

Versatel is verheugd over het 'vonnis' van de Opta en denkt nu fors te kunnen groeien. Het bedrijf is van plan 700 miljoen gulden in een eigen kabelnetwerk te steken. Het netwerk krijgt een lengte van 2000 kilometer.

Directeur juridische zaken M. van der Heijden van Versatel verwacht een flinke klantengroei (nu 7000). "De capaciteitsproblemen zijn nu de wereld uit. Onze klanten lopen niet meer het risico van een in-gesprek-toon."

Een andere KPN-concurrent, Tele2, is ook blij met de Opta-uitspraak. Dit bedrijf richt zich direct op de consument, terwijl bijvoorbeeld Versatel vooral zakelijke klanten heeft. Volgens een woordvoerster is het nu mogelijk het huidige klantenbestand van 300.000 abonnees fors te laten groeien.

Ook Telfort is opgetogen dat er een voorlopige oplossing is, maar wijst erop dat de schaarste aan zogeheten interconnectiepoorten niet is opgelost. Telfort zal wel van de Opta-oplossing gebruik gaan maken, maar ziet liever dat de toegang tot de eigen kabels wordt verbeterd. "Een groot aantal klanten die wij naar ons toe trekken, doet dat niet alleen om de prijs, maar vooral om de kwaliteit", denkt een woordvoerder.

KPN Telecom kan nog niet schatten hoeveel geld de uitspraak van toezichthouder Opta het bedrijf gaat kosten. "Wij moeten van de Opta overleggen met Versatel en dat gaan we doen", zegt een woordvoerder van KPN.

De door Opta gesuggereerde maatregelen gaan over 2 weken in als partijen er onderling niet uitkomen. KPN moet over een maand zijn centrales zo hebben aangepast dat het Opta-voorstel kan worden uitgevoerd. "We zijn druk aan het bouwen", verzekert KPN. "Voor het einde van dit jaar hebben we alle capaciteitsproblemen opgelost." KPN investeert dit jaar 700 miljoen gulden in het eigen telefoonnet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

Lagere telefoontarieven na Opta-vonnis verwacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

PDF Bekijken