Bekijk het origineel

Moszkowicz in cassatie in zaak-Desi Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moszkowicz in cassatie in zaak-Desi Bouterse

Proces kan maanden vertraging oplopen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De advocaat van de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse, mr. A. Moszkowicz, is gistermiddag in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Via het hoogste rechtscollege wil de raadsman alsnog bereiken dat de strafzaak tegen Bouterse niet door de rechtbank in Den Haag, maar door die in Rotterdam wordt behandeld.

Gisteren was het de laatste dag dat Moszkowicz zich namens Bouterse tot de Hoge Raad kon wenden. Twee weken geleden wees het gerechtshof het verzoek af om het proces naar Rotterdam te verplaatsen.

De rechtbank in Den Haag heeft zich voorgenomen op 25 mei te beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaken tegen Bouterse en zijn twee medeverdachten L. en M. De griffier van de Hoge Raad, mr. W. van Nispen tot Sevenaer, sluit uit dat de Hoge Raad al voor die datum in de cassatieprocedure een uitspraak gedaan zou kunnen hebben.

De wettelijke termijnen staan een snelle totstandkoming van een arrest in de weg. Aangenomen dat de termijnen in acht genomen worden, zal een uitspraak van de Hoge Raad tot na de zomervakantie op zich laten wachten.

De rechtbank in Den Haag heeft zichzelf bevoegd verklaard in de zaken tegen Bouterse en de zijnen. Moszkowicz zegt, met het wetboek in de hand, dat de door hem aangespannen procedure bij het hof en vervolgens de Hoge Raad een schorsende werking heeft en dat de rechtbank dus niet aan de zaak kan beginnen.

Bouterse wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij zes grote cocaïnetransporten van Suriname naar Nederland.

Te traag

Vandaag neemt de rechtbank een beslissing over de vraag of het OM ontvankelijk is in de zaken L. en M. De raadslieden van deze verdachten vinden van niet. Volgens hen heeft justitie veel te lang gewacht met het vervolgen van de getuigen. Ook verwijten ze het OM dat processtukken niet of te traag ter beschikking zijn gesteld. Hierdoor zijn de belangen van de verdachten in de ogen van de advocaten onherstelbaar geschaad.

De rechters oordelen vandaag behalve over de ontvankelijkheid ook over welke getuigen tijdens het proces mogen worden gehoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Moszkowicz in cassatie in zaak-Desi Bouterse

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken