Bekijk het origineel

Bouterse komt niet getuigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouterse komt niet getuigen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider Bouterse komt niet naar Den Haag om te getuigen in het proces tegen zijn twee medeverdachten. Dat heeft zijn raadsman mr. A. Moszkowicz vanmorgen bekendgemaakt.

Moszkowicz wil niet zeggen waarom Bouterse geen gebruikmaakt van de regeling die de rechtbank voor hem had bedacht. Volgens de rechtbank moet Bouterse een vrijgeleide krijgen om te kunnen verklaren over medeverdachten M. M. en R. L. De advocaten van L. en M. hadden de rechtbank gevraagd Bouterse als getuige op te roepen.

Hoewel Bouterse niet aangeeft waarom hij geen gebruikmaakt van de vrijgeleide, speelt de angst dat hij toch wordt aangehouden ongetwijfeld een rol. De vrijgeleide bepaalt dat Bouterse niet kan worden gearresteerd voor strafbare feiten waaraan hij zich voor zijn aankomst in Nederland schuldig heeft gemaakt. Dat betekent dat de officier van justitie de voormalig adviseur van staat wel kan laten aanhouden als hij bijvoorbeeld vindt dat Bouterse tijdens zijn optreden als getuige meineed pleegt of andere nieuwe strafbare feiten pleegt. Een woordvoerder van het openbaar ministerie bevestigde dit.

Bouterse staat voor de rechtbank in Den Haag terecht voor zijn vermeende rol in het Suri-kartel, dat grote hoeveelheden cocaïne naar Nederland smokkelde. De strafzaak tegen Bouterse en zijn twee medeverdachten M. en L. wordt 25 mei voortgezet. Het proces tegen Bouterse wordt bij verstek gevoerd omdat zowel de voormalig legerleider als zijn raadsman schittert door afwezigheid.

Moszkowicz vindt dat het proces niet in Den Haag maar in Rotterdam moet dienen omdat de rechtbank in de Maasstad de medeverdachten van de meeste drugstransporten waarvan Bouterse wordt verdacht heeft veroordeeld. Het hof in Den Haag heeft dit afgewezen. De raadsman is hiertegen in beroep gegaan bij de Hoge Raad. Ondanks dat dit volgens de wet een schorsende werking heeft, besloot de rechtbank in maart met het proces te beginnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bouterse komt niet getuigen

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken