Bekijk het origineel

Rechtbank Den Haag kan doorgaan in zaak-Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechtbank Den Haag kan doorgaan in zaak-Bouterse

Beslissing Hoge Raad verlies voor Moszkowicz

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad heeft gisteren het cassatieberoep van Desi Bouterse en diens advocaat mr. A. Moszkowicz verworpen. Moszkowicz wilde dat de Hoge Raad een streep zette door het drugsproces tegen Bouterse voor de rechtbank in Den Haag, omdat de zaak volgens de raadsman thuishoort bij de rechtbank in Rotterdam.

Het gerechtshof in Den Haag, waar Moszkowicz de kwestie eerst aanhangig maakte, oordeelde anders. Volgens het hof is de Haagse rechtbank bevoegd. De Hoge Raad deelt die mening.

Moszkowicz meende dat er in Rotterdam reeds een gerechtelijk vooronderzoek liep tegen Bouterse inzake grootscheepse drugssmokkel. Bovendien wordt een aantal andere verdachten voor dezelfde misdrijven in Rotterdam vervolgd, dus moet de zaak-Bouterse ook daar worden behandeld, aldus de raadsman.

Zowel het Haagse hof als de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie in Nederland, heeft bepaald dat er geen sprake is van een Rotterdams onderzoek tegen Bouterse. Of er tegen andere verdachten zaken lopen in de Maasstad, is volgens de Hoge Raad niet van belang.

Afwezigheid

De Hoge Raad heeft zich niet uitgesproken over de veelbesproken schorsende werking. Volgens Moszkowicz had de door hem aangespannen procedure tot gevolg dat de strafzaak tegen Bouterse niet behandeld kon worden zolang er geen definitieve beslissing is genomen in de bevoegdheidskwestie. "De vraag over de schorsende werking was eigenlijk niet aan de orde", zegt W. van Nispen tot Sevenaer, griffier bij de Hoge Raad. "Die kan hoogstens weer worden opgevoerd in de hoofdprocedure, het strafproces bij de rechtbank in Den Haag."

Moszkowicz stelt vast dat de Hoge Raad niets heeft gezegd over "misbruik van procesrecht", waarvan de raadsman onder andere door de Haagse rechtbank is beticht. "Daarmee is dat oordeel van rechtbankvoorzitter mr. Punt niet bewaarheid", aldus de raadsman. "Dat betekent dat al die tijd, tot aan de uitspraak van vandaag, de vervolging van Bouterse geschorst was en dat ze dus tot vandaag een nietig proces aan het voeren zijn. Dat geldt zowel voor de oude zaak als het transport waarvoor hij onlangs is aangeklaagd. De beslissing van de Hoge Raad doet daar niets aan af."

Moszkowicz, die wegens zijn juridische bezwaren schitterde door afwezigheid op het proces (evenals zijn in Suriname verblijvende cliƫnt), heeft de rechtbank vorige week per brief gevraagd of zij opnieuw zou willen beginnen met de zaak. "Dat doet zij niet, zo heb ik gemerkt. En dus kom ik niet." Volgens de planning begint de rechtbank op 2 juni aan de inhoudelijke behandeling van de zaak-Bouterse.

Rustig verder

Tot dusver werden de zaken tegen zijn twee medeverdachten (deels) behandeld. Aangenomen dat de rechtbank voortgaat met de zaak, met of zonder advocaat, en uiteindelijk tot een vonnis komt, zal Moszkowicz in hoger beroep betogen dat er sprake is geweest van een nietig proces.

Het openbaar ministerie in Den Haag reageert bij monde van persofficier van justitie mr. S. Horstink tevreden op het oordeel van de Hoge Raad. "Wij zijn blij dat de Hoge Raad het betoog van de verdediging heeft afgekeurd. Wij gaan rustig verder."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Rechtbank Den Haag kan doorgaan in zaak-Bouterse

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken