Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Vonnis zaak-Bouterse pas begin van proces"

Moszkowitcz blijft rechtsgang aanvechten

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt tegenstrijdig, maar voor Desi Bouterse is de uitspraak die de rechtbank in Den Haag afgelopen vrijdag deed over zijn vermeende drugshandel pas het begin van zijn proces.

Van begin af aan heeft zijn raadsman, mr. A. Moszkowicz, zich afgezet tegen de rechtszaak in Den Haag, die de afgelopen maanden tegen de vroegere Surinaamse legerleider is gehouden.

Volgens Moszkowicz voert de rechtbank een nietig proces tegen zijn cliënt. Daarom heeft hij de behandeling ervan, net als de verdachte zelf, vanaf de eerste dag geboycot. De strafpleiter vindt dat de zaak tegen Bouterse voor de rechtbank in Rotterdam had moeten worden behandeld.

Terwijl hij hierover nog een procedure bij de Hoge Raad had lopen, besloot de rechtbank in Den Haag de beslissing van het hoogste rechtscollege in Nederland niet af te wachten. In de wet staat dat de procedure die Moszkowicz had ingezet een schorsende werking op een proces heeft.

De raadsman van Bouterse zei derhalve na de strafeis van zestien jaar cel (en 5 miljoen gulden boete) voor zijn cliënt, hier nauwelijks op te kunnen reageren. "Ik beschouw alles nietig wat met dit proces te maken heeft. Deze eis lijkt misschien wel het einde, maar het is juist het begin." In het geval van een veroordeling zal Moszkowicz terstond hoger beroep aantekenen.

De raadsman, sinds de zomer van 1997 betrokken bij de zaak, heeft al aangekondigd bij het proces in hoger beroep wel zijn opwachting te zullen maken, om in elk geval aan het hof te kunnen uitleggen waarom het proces in eerste aanleg van nul en generlei waarde is geweest.

Als het hof voorbijgaat aan de argumenten van de strafpleiter, mag de Hoge Raad zich over de zaak buigen. En mocht ook daar bot worden gevangen, dan is er nog altijd het Europese Hof. Het heeft er alle schijn van dat de zaak-Bouterse de gemoederen de komende jaren nog zal bezighouden.

Suri-kartel

Bouterse is volgens het openbaar ministerie in Den Haag de absolute leider van het zogenoemde Suri-kartel. "Hij staat op de hoogste criminele trede", vindt officier van justitie mr. E. Harderwijk. Tegelijkertijd heeft de aanklager erkend dat het strafrechtelijk aanpakken van de ex-legerleider en een paar van diens handlangers vooralsnog niet heeft geleid tot de eliminatie van het Suri-kartel. Dat was wel een doelstelling van het zogeheten CoPa-team.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken